Această săptămână de teatru încurajează libertatea de expresie, propunând, prin spectacolele prezentate, un tablou viu al creaţiei teatrale studenţeşti timişorene.
În 1994, situaţia socio-politică post-decembristă din România l-a determinat pe Diogene Bihoi, iniţiatorul şi mentorul Thespis, să prezinte o săptămână de teatru care să reamintească idealurile Revoluţiei timişorene şi care să pună o oglindă în faţa unei societăţi debusolate. Săptămâna de teatru se numea „Săptămâna teatrului politic 16-22 Decembrie”.
După dispariţia lui, această săptămână se numeşte, în memoria sa şi a crezurilor sale, „Săptămâna de teatru Diogene V. Bihoi”. Spectacolele din această săptămână de teatru reprezintă un omagiu adus martirilor din decembrie 1989 care „ne-au dat posibilitatea să ne exprimăm liber, în viaţă şi pe scenă.”
În fiecare seară, timișorenii sunt așteptați la câte un spectacol, de diferite facturi (comedii, drame, farse etc.). În festival este inclusă şi o expoziţie permanentă cu imagini din zilele Revoluţiei. Primul spectacol este „Un subiect pentru o scurtă povestire”, după textul lui A.P. Cehov, ”Pescărușul” duminică seara, 17 decembrie, de la ora 18.
Spectacolele au loc în studioul Thespis de la etajul II al Casei Studenţilor din Timişoara (Bv. Regele Carol I, nr. 9). „Cu gândul la cei care ne-au dat nume, la cei care ne-au ajutat să creştem în libertate, vă aşteptăm pe la noi” transmite Teatrul Thespis. Intrarea este liberă.
Programul este următorul:
Duminică, 17.12, ora 18 „Subiect pentru o scurtă povestire” (după Pescărușul de A.P. Cehov)
Luni, 18.12, ora 20 „Totul despre dragoste” de Iulian Tănase
Marți, 19.12, ora 20 „Dumnezeu” de Woody Allen
Miercuri, 20.12, ora 19 „Comando către moarte”de Alfonso Sastre
Joi, 21.12, ora 19 „Farmacia” de Salahhé; ora 20 „Dailynews” de Ionuț Inoveanu
Citiți principiile noastre de moderare aici!