Festivalul de toacă s-a desfăşurat, marți, în grădina de vară a Căminului Cultural din Giroc. Aici au fost pregătite 33 de toace, după anii Mântuitorului petrecuţi pe pământ, la care şi-au arătat măiestria toţi cei care ştiu să bată toaca, dar şi cei care au dorit să înveţe cum se face acest lucru.
La festival au participat grupuri de tineri din satele bănăţene, alături de monahi şi monahii de la mănăstirile din Eparhia Timişoarei. Manifestarea a fost deschisă de către Părintele Mitropolit Ioan cu slujba deniei în biserica cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir” din localitate. După aceea a urmat festivalul de toacă.
Sunetul toacelor s-a auzit departe, iar oamenii au fost încântaţi de măiestria celor care au bătut în instrumente. Sunetul toacei cheamă la rugăciune. Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbă. Atât creştinii din lume, cât şi călugării, cunosc sunetul bătutului în toacă, ce îi cheamă zilnic la rugăciune.
Chiar dacă vântul nu a fost deloc potolit în zona Girocului, el a dus mai departe sunetul de toacă. Peste numai câteva zile, creştinii se vor strânge din nou în curtea bisericii pentru a lua Paşte.
Articole pe aceeași temă:
Incepe o noua editie a Festivalului de toaca la Giroc. Este asteptat si Mitropolitul Banatului
Citiți principiile noastre de moderare aici!