Participanții se vor juca, vor picta și desena, vor citi, vor povesti și asculta povești, vor pedala și vor căuta comori, se vor relaxa cu yoga și yumeiho, vor învăța să facă fotografii frumoase și se vor bucura de filme bune.
„Cei interesați vor putea deveni DJ pentru câteva momente, iar cu toții vor avea șansa să facă fapte bune ajutați de cei 10 Negri Mititei sau “plimbări” prin Banatul uitat. Ateliere despre ce și cum se reciclează și colectare de hârtie, carton și cartușe de imprimantă făcute de cei de la ECO CLUB. Asociația Pet Hope va intermedia adopția de căței fără stăpâni, așadar iubitorii de animale sunt așteptați la standul acestora”, transmit organizatorii festivalului PLAI.
De asemenea, Csaba Teleki le propune iubitorilor de fotografie o expoziție foto, „Khamsa”. Imaginile vor fi agățate în casa din Bata, numită la PLAI Curtea cu Fotografii.
„Povești spuse în fotografii și cuvinte vor purta publicul prin Maroc, iar fotografi de tot soiul, începători sau avansați, se vor bucura de cunoștințele și meșteșugul lui Csaba, care
pe parcursul celor 3 zile de festival va susține și un atelier”, transmit organizatorii festivalului.
Un alt proiect fotografic interesant va fi „Pinhole Moustache”, care va document cam tot ce se întâmplă la PLAI cu ajutorul unor aparate de fotografiat self made. Într-o lume în care tehnologia digitală este atât de la îndemână, fotograful Daniel Tellman realizează aparate foto ce pot dilata curgerea timpului, arzând imaginile direct pe hârtie fotosensibilă. Astfel de aparate vor fi montate în puncte atent alese din cadrul festivalului care vor crea memoria vie a oamenilor care au trecut prin acele locuri în toate cele 3 zile.
„#CulturăAccesibilizată este un proiect născut din ideea de a facilita accesul la cultură în mod egal tuturor consumatorilor, inclusiv persoanelor cu dizabilități, proiect dezvoltat împreună cu Ceva de Spus. Astfel, în spațiul dedicat lor, persoane cu diverse forme de dizabilitate vor povesti despre experiențele, realizările, nevoile și obstacolele întâlnite. Se va socializa, se vor crea conexiuni, iar vizitatorii vor avea ocazia să experimenteze cum este să fi o persoană cu dizabilitate folosind bastonul sau căruciorul cu rotile”, mai spun organizatorii PLAI.
De asemenea, Penitenciarul Timișoara va organiza diferite activități artistice precum arta circului, realizarea de portrete în cărbune, ateliere de decorare a sacoșelor cu mesaje eologice ( în colaborare cu ECO CLUB ) sau, ateliere de artă teatrală.
„Curtea de litere face parte din noutățile din acest an, iar gazdele vor fi Grupul de Creative Writing din Timișoara împreună cu invitatul lor, prozatorul Bogdan Munteanu. La PLAI vor realiza ateliere de scriere creativă și lecturi publice în fiecare dintre cele 3 zile de festival”, promit organizatorii.
Gospodăria din Căpâlnaș va fi transformată pentru 3 zile într-un cinematograf, astfel iubitorii acestei arte se vor bucura de filme, documentare și scurtmetraje alese pe sprânceană de către cei de la Marele Ecran și Pelicula Culturală.
Programul de la Casa Filmelor va cuprinde:
Vineri, 12 septembrie:
17:30 Documentar: Un film fain (r. Andrei Dăscălescu/ 2012/ 45 )
18:15 Ceau, Cinema! prezintă: La limita de jos a cerului (r.Igor Cobileanski/ 2013/80’)
După concertele de la Scena Mare:
Usturoi (r. Lucian Alexandrescu/ 2014/ 90’)
După proiecție, Q&A cu scenaristul & producătorul filmului Radu Băzăvan aka Groparu’
Sâmbătă: 13 septembrie:
Plaiuri de munte în Cinema
15:00 Pura vida (r. Iraburu & Molina/ Spania /2012/ 85’)16:30 Q & A cu alpinistul Horia Colibășanu. O discuție despre cinema și Himalaya.
17:00 Art of Freedom: Himalaje (r. Marek Klosowicz /Polonia/ 2011/ 71’)
18:15 Portretul luptătorului la tinerețe (r. Constantin Popescu/ 2010/163’)
Duminică, 14 septembrie:
12:00 Scurtmetraje de animație pentru copii (Suedia/ 80’)
13:30 Fotografie de călătorie (atelier cu fotograful & alpinistul Cristian Tzecu)
15:00 Play la Plai: jocuri cu Boris Gaza (Atelier 1)
16:00 Selecție scurtmetraje Filmul de Piatră
17:45 Q & A Andrei Dăscălescu (regizor & fondatorul festivalului Filmul de Piatră)
18:15 Maiorul (r.Yuri Bikov/ Rusia/ 2013/ 99’)
Până la 1 septembrie 2014, abonamentele pentru festivalul PLAI pot fi achiziționate la preţul de 90 de lei. După această dată, preţul abonamentului va costa 110 lei. Abonamentele sunt valabile pentru toate cele 3 zile de festival și sunt disponibile în reţeaua Eventim. Abonamentele cu acces în camping au același preț, dar sunt limitate la 100 de locuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!