Sute de timişoreni au gustat din plin plăcerile pasiunii vânătorii, participând dumincă la o nouă ediţie a unui eveniment care devine de la an la an tot mai atractiv pentru vizitatori, Festivalul Vânătorilor.
Peste 100 dintre cei mai pricepuţi vânători din România, Serbia şi Ungaria au venit la Poligonul Diana pentru a se întrece, de această dată în domeniul preparatelor culinare vânătoreşti, desigur la ceaun, a tirului şi a lucrului în teren cu câinii de vânătoare. A fost ediţia 2013 a Festivalului Vânătorilor.
„Acest eveniment ne oferă în primul rând posibilitatea să ne întâlnim între noi, să depănăm celebrele poveşti vânătoreşti. Da, desigur este şi o competiţie, una a ceaunelor. Cine ştie să prepare cel mai bine să gătească un mistreţ, un fazan sau căprioara să câştige”, ne-a declarat Puiu Moşoiu, vânător cu peste 40 de ani vechime în acest sport-pasiune.
Cât despre secretul celui mai bun preparat la ceaun, nimeni nu vrea să dezvăluie tainele grupei de vânătoare pe care o reprezintă. „Numai noi ştim cum se lasă vânatul la macerat, ce mirodenii punem sau cât şi cum fierbem. Pot doar să vă spun că dacă faci la ceaun, la foc mic, se obţine tocăniţa ideală”, am aflat de la unul dintre vânătorii care învârtea ceva extrem de bine mirositor în ceaunul echipei sale. De fiecare dată când se organizează o partidă de vânătoare, unul dintre cei prezenţi rămâne la cabană şi îşi aşteaptă colegii cu mâncăruri care mai de care mai bune. Şi cu o ţuică bună!
„Pasiunea noastră nu este să omorâm vânatul. Poate într-un sezon ajungi să puşti zece fazani. Şi atât… Costurile întreţinerii vânatului şi a fondului de vânătoare nu sunt mici. Este mai mult pasiune, plus că se lucrează la fond, se stabileşte numărul de animale şi se elimină cele bolnave. La un asemenea festival reuşim să atragem tinerii spre această pasiune, avem nevoie de oameni de calitate”, ne-a mai declarat Puiu Moşoiu.
Din ceaunele participanţilor la concurs nu a lipsit carnea de căprior, de mistreţ sau de fazan, dar şi de peşte. Cine a venit din timp s-a ales şi cu o porţie din mâncarea gustoasă.
De întrecut nu s-au întrecut numai bucătarii, cei mai buni trăgători au participat la concursul de tir, iar câinii au demonstrat în teren că ştiu să facă aport.
În unul dintre standurile expoziţiei au fost prezenţi şi câţiva şoimi, aceştia fiind dresaţi să vâneze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!