Consiliul Județean Timiș (CJT) a prevăzut în buget fonduri pentru manifestări cultural-artistice. Astfel, suma dedicată în 2023 programului TimCultura se ridică la 7,2 milioane de lei.
Pe lista evenimentelor ce vor avea loc în Timiș până la finele anului se regăsesc atât evenimente consacrate, cât și manifestări mai mici, dedicate comunităților din mediul rural.
Banii au fost alocați pe șapte capitole. La primul, Manifestări culturale realizate de instituțiile de cultură profesioniste din județul Timiș, CJT alocă pentru a XVIII-a ediție a Festivalului de Operă și Operetă din Parcul Rozelor, în perioada august-septembrie, suma de 80.000 de lei.
De asemenea, pentru o altă manifestare de tradiție, Gala de Blues Jazz Kamo, ediţia a XXXII-a, Filarmonica Banatul beneficiază de 78.200 lei pentru organizare. Concertele din cadrul Galei vor avea loc în perioada aprilie-septembrie în diverse locații din oraș.
A treia finanțare și ultima în cadrul acestui capitol este pentru Teatrul German de Stat din Timișoara, care va primi 70.915 lei pentru Festivalul Internaţional de Teatru Şcolar şi de Tineret de Expresie Germană. Manifestarea va avea loc în perioada 24 -28 aprilie la Teatrul German de Stat și la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”.
În cadrul celui de-al doilea capitol, Manifestări culturale realizate de autoritățile locale, vor fi co-finanțate evenimente din județ organizate de primării, precum: Festivalul Veverițelor la Buziaș, Zilele Orașului Făget. Ruga Făgețeană, Serbările Toamnei, Festivalul Tradiții Belințene, Nițchidorful văzut prin lentilă – Kirwei, Balul portului popular la Voiteg, Jocuri și obiceiuri din câmpia Banatului. Festivalul Ionel – Lucian Sipoș la Giroc, Ziua Comunei Moșnița Nouă, Roadele Toamnei la Giera, Festival de folclor și obiceiuri populare la Remetea Mare, 255 de ani de la colonizarea șvabilor la Lenauheim, Sărbătoarea florilor la Găvojdia, Moștenirea cuturală a bănățenilor din Duboz – 691 de ani și Blajova – 621 de ani, Festivalul interetnic „ Jaku Ronkov” la Dudeștii Vechi, Zilele Cetății la Ciacova, „Festivalul Verii” la Sânnicolau Mare, Nedeea Românilor din Răchita – comuna Dumbrava, Balul seniorilor la Voiteg, Ziua Padeșului la Nădrag, Festivalul național de colinde și datini de Crăciun „Colindăm Domnului Bunu” în comuna Traian Vuia și multe altele.
La capitolul trei, Manifestări culturale realizate în spațiul DKMT, CJ Timiș alocă bani pentru organizarea unor evenimente precum Schimburi Culturale România-Serbia la Moravița, Nedeea românilor de pretutindeni la Valea lui Liman, Otelec – destinație de turism cultural durabil și altele.
Capitolul patru este destinat Manifestărilor culturale realizate de organizațiile non-guvernamentale. Vor beneficia de fonduri Festivalul Internațional TimOrgelFest, Festivalul PLAI, Sunlight Theatre, Scena de Acasă, Festivalul Național Concurs „Din Comoara Satului”, Timișoara Fashion Week, Magnetic Festival, VEST FEST- Festival Urban, Festivalul Național Concurs „Mariana Drăghicescu”, Festival de folclor: „Maratonul dansului popular sârbesc” și Festival Multicultural de Ziua Tradițiilor Maghiare.
De asemenea, în cadrul acestui capitol vor fi finanțate și proiecte sau manifestări precum: Morile Banatului. Expoziție itinerantă, NOCTURNALII outdoor, platformă teatrală independentă, laborator de introspecție teatrală, stagiune, Zilele Artei Sacre, Muzeul Bibliei, expoziție despre rolul Bibliei în formarea civilizației și dezvoltarea culturii europene, Drumul Vinului, TIME FOR MAGIC – Festivalul Internațional de Magie, Embargo Fest, Picnic în Pustă. Revitalizarea spațiului rural timișean, Floare din Hawai, Spectacol aniversar – 60 de ani de activitate al Ansamblului „Lugojana”, Concursul județean de creație „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, ediția a XIII-a cu tema de concurs: Rugăciune și cântare, Festivalul Rock la Mureș, Festival „Produs in Banat” și altele.
La capitolul cinci – Manifestări culturale realizate de instituții în domeniul educației – Palatul Copiilor și mai multe școli din Timișoara și județ primesc fonduri să-și pună în practică proiectele. Printre acestea se numără Festivalul – Concurs „Cântec, joc şi grai străbun” al Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, Simpozionul Internațional „Educaţia şi noile tehnologii în Euroregiune” şi Concurs Internaţional „Smartkids” al Liceului Loga și Caleidoscop cultural şi educaţional ,,Atlasul copilăriei” al Colegiului Național Bănățean.
Capitolul șase vizează Reviste online, editare și tipărire carte și alte activități complementare editării și tipăririi. CJT alocă bani pentru R EVART -revista de teoria și critica artei 2023, Traducere din limba sârbă, tehnoredactare și tipărire a lucrării „RUMUNI U BANATU.ETNOLOSKA”, Repere și Simboluri în Istoria Culturală a Timișului, Istoria Timișoarei prin monumente – autor Ștefan Tat, Publicarea operei literare în dialect bănățean românesc „Mărturisâri” a poetului Teodor Groza Delacodru și altele.
La capitolul șapte, Manifestări dedicate tinerilor, figurează proiecte precum Campanie de conștientizare și prevenire a pericolelor provocate de traficul de persoane și traficul de droguri „Comunitatea e cu tine – No Person Left Behind”, Zilele Studenților Timișoarei și altele.
Ultimul capitol, opt, este destinat Proiectelor cuprinse în Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturi. Vor primi bani pentru organizare șase fundații ori asociații pentru: Festivalul Codru, ediția a V-a (aproape 350.000 de lei), Flight Festival – festival internațional de muzică, artă și tehnologie, ediția a V-a (450.000 de lei), La UVT, Cultura este Capitală, ediția a III-a (aproape 281.000 lei), Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est/ La Est de Vest (FILTM), ediția a XII-a (306.000 lei), Retracing Bartok 2023, ediția a IV-a (aproape 333.000 lei) și Muzicon, ediția a III-a (aproximativ 181.000 lei).
Din cele 387 de proiecte depuse pe programul TimCultura al Consiliului Județean Timiș, 220 au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la peste 19 milioane de lei.
Lista cu toate manifestările finanțate de Consiliul Județean Timiș prin Programul TimCultura poate fi consultată AICI.
Contestațiile pot fi depuse până marți, 21 martie, ora 15.00, la Registratura Consiliului Județean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!