„Bucătarii buclucaşi. Odiseea gastronomică”, o producţie Gdanski Archipelag Kultury în regia lui Piotr Chlipalski, este primul spectacol jucat de Teatrul Feta din Polonia în Festivalul European al Spectacolului Timişoara 2012. Odiseea începe într-o clătitărie occidentală, unde un adevărat desant de artisti ai gastronomiei, toţi îmbrăcaţi în alb, dar cu o ierarhie demnă de marile cauze, pregătesc, ca pe un ritual magic, clătite: valsează, fac jonglerii cu ouăle şi se joacă savant cu focul. Hotărâţi să-şi impună supremaţia în istoria gastronomiei, bărbaţii le alungă pe femei din bucătărie, iar ele se răzbună….deschizând o „kebaberie”.
Aşa se declanşează războiul total: între Estul şi Vestul hărţii gastronomice, între rafinata bucătărie apuseană şi savoarea celei orientale, între farfuriile savant pictate şi satisfacţia imediată a culturii fast-food, între vinul roşu şi lichidele gazoase şi spumoase, dar, mai ales, veşnica dispută între femei şi bărbaţi. Miza e….clientul: în acest caz un cuplu de îndrăgostiţi în faţa unei cine romantic-apocaliptice. Ea mai fiţoasă, dornică de salate şi vin, el mai frust, ca bărbaţii, trâgând cu ochiul la ospătăriţe şi kebab. Dar dipsuta sfârşeşte cu o bătaie cu frişcă, ouă, sticle, lubeniţă, făină, pe care amorezii o urmăresc de sub masă. Pacea îi găseşte, după cataclism, în jurul unei conserve de peşte, pe câmpul de bătălie ânţesat de victime, consfiinţită de aplauzele furtunoase ale martorilor acestor istorii vesele. Martori care, la Timişoara, au fost cu sutele.
Vineri, Teatrul Feta din Polonia prezintă, tot în Parcul Civic de lângă Sala 2 TNT, un alt spectacol: Firul Ariadnei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!