Proiectul „Tur de Arhitectură” este organizat de OAR Timișoara și este cuprins în cadrul bienalei timișorene de arhitectură. Practic, proiectul urmărește să-i aducă pe timișoreni mai aproape de istoria orașului, arhitectura urbei fiind unul dintre cei mai buni istorici și povestitori. Astfel, proiectul este împărțit în cinci tururi ghidate, unul fiind dedicat copiilor.
Astfel, evenimentele „Tur de Arhitectură” vor avea loc în perioada 8 octombrie – 29 octombrie.
Primul tur poartă numele de „Detectivi urbani. Tur pentru copii” și va avea loc pe 8 octombrie, de la ora 9. Expediția prichindeilor va fi ghidată de Roxana Pătrulescu.
„Turul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani și presupune parcurgerea celor patru piețe aflate în centrul istoric al orașului: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe și Piața Unirii. Traseul propus va aduce în prim-plan istoria celui mai vechi cartier al orașului și imediata sa vecinătate. Vom vorbi despre apariția și evoluția acestor piețe în timp, despre aspectul lor actual dar și despre câteva dintre cele mai semnificative clădiri care le populează și despre personalitățile importante în conturarea imaginii pe care ne-o prezintă astăzi. De-a lungul rutei propuse copiii vor descoperi și vor colecționa imagini vechi ale orașului și își vor dezvolta simțul de observație și de orientare cu ajutorul unei hărți și a reperelor orașului”, transmite echipa „Tur de Arhitectură”.
Tot pe 8 octombrie, de la ora 12, are loc și „Piețele și harta orașului. Patrimoniu în așteptare”. De data aceasta este vorba despre un tur adresat adulților, care va fi ghidat de Sergiu. I. Sabău. Traseul este: Piața Unirii – Piața Sf. Gheorghe – Piața Libertății – Piața Victoriei.
„Deoarece piețele reprezintă unele dintre cele mai importante componente ale unui oraș – un câmp al interacțiunii în care se manifestă și se dezvoltă relații spațiale, socio-politice și culturale – vom discuta despre definiția termenului de spațiu public, despre cei care îl utilizează și îl modelează; vom dezbate termeni precum patrimoniu arhitectural și cultural, spațiu privat, mediu construit, procese participative, administrarea spațiului public, memorie colectivă și nu numai. Toate acestea ne vor ajuta să înțelegem că este esențială proiectarea unei imagini asupra orașului prin juxtapunerea principalelor dimensiuni care îl compun: cea umană și cea urbană, deoarece între acestea există o relație reciprocă de modelare”, spun organizatorii.
Curioșii vor putea să participe, pe 15 octombrie, de la ora 12, la „Locuirea de altădată. Elisabetin și parcurile sale”. Traseul îi va purta pe vizitatori prin: Piața Bălcescu – Parcul Carmen Sylva – Parcul Gheorghe Doja – Piața Sfânta Maria – Piața Alexandru Mocioni, aceștia fiind ghidați de Victor Popovici.
„Documentele de arhivă arată că pe teritoriul actual al acestui cartier nu existau niciun fel de construcții până la sfârșitul anului 1734. Câte lume cunoaște aspectul rural pe care l-a avut această zonă a Timișoarei la începuturile ei? Cine știe cum s-a dezvoltat acest cartier începând cu anul 1892, o dată cu renunțarea la caracterul de fortăreață militară a cetății orașului? În plimbarea noastră prin acest cartier, vom descoperi evoluția sa, personalitățile importante și vom dezbate câteva dintre clădirile reprezentative ale zonei. Printre subiectele abordate vor fi: locuirea, ocuparea parcelelor, aspectul frontului stradal și importanța spațiilor verzi”, transmise echipa „Tur de Arhitectură”.
Următoarea vizită prin Timișoara are loc pe 22 octombrie, însă de data aceasta în centrul atenției este Bega. „Orașul și apa. Malurile Canalului Bega” va începe la ora 12, iar ghidul turului este Gabriela Pașcu.
„Într-un oraş un curs de apă constituie un privilegiu, dar nu şi un beneficiu atâta timp cât nu este folosit la adevăratul potenţial şi nu este promovat în acest sens. Istoria canalul Bega a început în urmă cu aproape 300 de ani. În tot acest timp canalul a avut un rol extrem de important în existenţa şi dezvoltarea oraşului pe plan economic şi comercial. Pentru o perioadă de 98 de ani pe Bega au circulat şi ambarcațiuni de pasageri iar la momentul lansării la apă a primei ambarcațiuni de acest fel, Timişoara devenea primul oraş, de pe actualul teritoriu al ţării, care utiliza acest mijloc de transport în comun. Acest tur îşi propune utilizarea noii infrastructuri velo pentru o plimbare de-a lungul malurilor Begăi, cu opriri în puncte importante ale traseului. Vizate sunt deopotrivă clădiri, poduri, cartiere, dar şi parcurile şi spaţiul verde din proximitatea canalului”, se arată în prezentarea turului.
Nu în ultimul rând, timișorenii sunt invitați să participe, pe 29 octombrie, la „Proprietăți și locatari. Arbore genealogic” cu Gabriel Kohn.
„Timişoara este un oraş cu un bogat patrimoniu arhitectural, care, pe fondul unei slabe informări și implicări a locuitorilor săi, se află într-un proces continuu de degradare. În acest context, turul tratează clădirile, care de-a lungul timpului au avut diverși proprietari, diverse funcțiuni și care, de cele mai multe ori, au avut o evoluție sincopată. Traseul propus cuprinde o porțiune a Bulevardului Mihai Viteazul, Bulevardul C.D. Loga și o porțiune a Bulevardului 3 August 1919 și urmărește transpunerea participanților în vremurile de început ale clădirilor, atunci când proprietarii multora dintre ele erau personalități ale urbei. Narațiunea va miza pe prezentarea unor etape evolutive de interes cu scopul de a înțelege statutul și imaginea actuală a clădirilor. Turul va fi însoţit de imagini vechi ale imobilelor, participanţii putând astfel să compare clădirea din trecut cu cea din prezent”, au transmis organizatorii.
Participarea la toate tururile este gratuită însă doritorii trebuie să se înscrie din timp. Astfel, dacă vreți să luați parte la vreuna dintre plimbările educaționale puse la cale de OAR Timișoara trebuie să vă anunțați participarea pe site-ul „Tur de Arhitectură”. De asemenea, mai multe detalii pot fi găsite aici. Fiecare tur are o capacitate de 25 de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!