Activitățile de lectură cu copiii în cele patru sate din Timiș vor avea loc zilnic, în grupuri de elevi. La aceste activități participă copiii aflați în situație de vulnerabilitate socio-economică, risc de eșec școlar sau abandon școlar și care au părinți cu un grad scăzut de educație.
Voluntarii trebuie să ajute la evaluarea copiilor, prin teste online, în perioada 19-23 iulie. Aceștia trebuie să îi ajute pe copiii selectați să folosească calculatorul, să intre la test și să le explice ce au de făcut pe platformă. Un voluntar va oferi suport pentru 1-3 copii concomitent și trebuie să aleagă minim o zi în care se va implica. O activitate durează minim trei ore, programul este flexibil și se stabilește de comun acord. Este de preferat ca voluntarul să aibă mașină personală și să dețină laptop sau tabletă, dar acest criteriu nu este absolut necesar, existând posibilități de transport și dispozitive.
Voluntarul nu trebuie să aibă cunoștințe despre dezvoltarea literației, pedagogie, experiență cu copiii, dar toate acestea pot constitui un avantaj.
Înscrierile se fac online prin completarea ACESTUI formular. În această acțiune de voluntariat pot fi implicați și elevi de liceu, alte organizații, grupuri de profesori, studenți și angajați din companii.
Scopul proiectului este de a preveni analfabetismul funcțional la copiii care vin din medii vulnerabile, marcate de sărăcie, excluziune socială sau care sunt în risc de abandon școlar.
Timp de șase luni, zilnic, se va lucra cu copiii și se vor organiza activități de citire și scris. Se va organiza și o școală de vară. Tot aici vor fi și biblioteci, dar și cluburi de lectură în școlile partenere. De asemenea, 14 cadre didactice vor fi formate pentru a interacționa cu copiii vulnerabili, iar în activități vor fi integrați și părinții acestora.
Proiectul este coordonat de Andrada Mazilu și Alina Iga, fiind finanțat de United Way Romania și implementat de Asociația Inițiativă în Educație.
editor Dan Oancia
Citiți principiile noastre de moderare aici!