Petrică Moise a fost unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din Banat. Din păcate, acesta a fost răpus de coronavirus în 2 octombrie 2021. Pentru cariera sa de zeci de ani, în care a cântat și compus numeroase melodii populare, Petrică Moise a primit post-mortem titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Timiș”, în urmă cu doi ani.
Acum, fiica sa, Mihaela Moise, a aflat cu stupoare că un DJ din Timișoara susține că este compozitorul cântecului „Iorgovan frumoasă floare”.
„Sean Norvis a înscris piesa la UCMR-ADA (n.r. – Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor) și a licențiat-o în Anglia. Noi am făcut sesizări la YouTube că piesa este a tatălui meu, iar răspunsul a fost că Sean Norvis apare ca și compozitor. Mâine (n.r. – miercuri, 15 mai) îl dau în judecată. L-am rugat să scoată piesa de pe YouTube și mi-a spus că el a compus-o.
Doresc să păstrez vie munca de 60 de ani a tatălui meu. Este un imn oficial al bănățenilor pentru că el știa mândria bănățenilor. Tatăl meu a compus piesa aceasta în anul 2001 împreună cu Adrian Drăgan. E vorba de identitatea bănățenilor, nu orice piesă poate fi remixată”, a declarat, marți, pentru Tion, Mihaela Moise.
Fiica lui Petrică Moise a mai spus pentru Tion că prin demersul artistului timișorean s-a creat un precedent nedorit.
„Se creează un precedent. Eu nu am înscris toate piesele la București, le-am lăsat să fie cântate în memoria tatălui meu. O să-i cer despăgubiri foarte mari pentru tupeu și obrăznicie și banii îi voi dona elevilor de la Liceul de Muzică pentru a-și cumpăra instrumente”, a mai spus Mihaela Moise.
Petrică Moise s-a născut în data de 19 iunie 1947, în Chișoda, județul Timiș. A descoperit muzica la școala generală din Chișoda și a fost îndrumat spre Liceul de Muzică și Arte Plastice din Timișoara, unde a absolvit clasa de instrumente de percuție. A studiat apoi la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj și a fost component al Ansamblului Mărțișorul al Casei Studenților din Cluj, dar a renunțat la Conservator. În 1971 s-a înscris la Facultatea de Muzică a Institutului Pedagogic din cadrul Universității din Timișoara. Din 1971 a activat la Ansamblul Doina Timișului și la Ansamblul Timișul.
Petrică Moise a colaborat cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară și a susținut concerte în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia. Printre cele mai iubite albume ale sale se numără „Câte-n lume vin și trec”, „Acuș’ am 50 de toamne”, „Din Lada cu Zăstre” sau „Cântări Noi, Cântări Bătrâne.” A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale cum ar fi „Țara mea-i Banatu’ meu”, „Două vieți dac’aș avea,” „Două mândre din Chișoda” sau „Lumea asta-i cum o vezi.”
DJ Sean Norvis: Este o adaptare, nu am furat absolut nimic
Contactat de Tion, DJ Sean Norvis a spus că a înregistrat la UCMR-ADA varianta remixată a piesei „Iorgovan frumoasă floare”, care momentan nu mai este disponibilă pe YouTube.
„Este o adaptare după piesa originală. Nu i-am furat absolut nimic. Nu mi-am asumat că este piesa mea. L-am scris și pe maestrul Petrică Moise, piesa mea mi-a dat-o doamna (n.r. – Mihaela Moise) jos de pe YouTube, o să revină peste zece zile. Am căutat piesa și nu era înregistrată la UCMR-ADA, nu am cerut părerea nimănui, am înregistrat varianta remixată, i-am explicat doamnei”, a explicat pentru Tion Sean Norvis.
Pe aceeași temă:
A murit Petrică Moise, unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din Banat
Petrică Moise, omagiat la prima ediție a unui festival de folclor care îi poartă numele
Petrică Moise, numit post-mortem „Cetățean de Onoare al Județului Timiș”
Trimite articolul
XFoarte bine face. Toți neaveniții cu 0 studii muzicale(și clase cât trenul) sunt azi mari muzicieni.
-
Cum si toti neavenitii de mari artisti muzicali si lautari (si aici au studii muzicale dupa ureche o buna proportie) sunt 95% din ei evazionisti fiscali de ultima speta si atat de zgarciti incat nu isi inregistreaza piesele la UCMR ADA
E foame de banii numai e tata sa faca banul gros