Corul comunitar este unul dintre conceptele artistice de bază ale anului 2023. Astfel, orice locuitor al Timișoarei care își dorește să cânte în cor alături de muzicieni profesioniști, va putea face acest lucru înscriindu-se pe o platformă creată special. Proiectul beneficiază de susținerea maestrului Gabriel Bebeșelea.
Timișorenii care vor face parte din corul comunitar vor participa împreună la repetiții și vor fi îndrumați de muzicieni de la Filarmonica Banatul. Ei vor învăța să interpreteze fragmentul din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven care a devenit imnul Uniunii Europene.
„Ne unim vocile pentru Timișoara! Învățăm alături de artiștii lirici ai Corului «Ion Românu» al Filarmonicii Banatul Timișoara să interpretăm fragmentul din Simfonia a IX-a de LUDWIG VAN BEETHOVEN care a devenit imnul Uniunii Europene. O lucrare cu un puternic mesaj de solidaritate: «toți oamenii vor deveni frați», «fiți îmbrățișați, milioane»”, transmit reprezentanții Filarmonicii Banatul.
Proiectul va avea mai multe concerte premergătoare cu repertorii corale variate, în care timișorenii care fac parte din corul comunitar vor interpreta alături de mentorii lor. În 4 august, în cadrul Zilelor Timișoarei, corul va interpreta acest imn în Piața Unirii.
Înscriere
Persoanele interesate să se alăture acestui proiect se pot înscrie completând acest formular.
Data limită pentru înscrieri este 10 februarie 2023. Prima repetiție va avea loc în 15 februarie, de la ora 18:30, în Sala Capitol. Repetițiile vor avea loc săptămânal, în zilele de miercuri, de la ora 18:30, tot la Filarmonica Banatul Timișoara.
Participanții vor repeta alături de: CODRUȚA NICULESCU – șef partidă sopran, LUCIA MANGA GLIGOR – șef partidă alto, CAROL BUDAI – șef partidă tenor, LUCIAN ONIȚA – șef partidă bas, coordonați de IOSIF TODEA – dirijorul Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara.
Oda bucuriei
În 1972, Consiliul Europei a adoptat ca imn tema „Oda bucuriei” a lui Beethoven. În 1985, a fost adoptat de liderii UE ca imn oficial al Uniunii Europene. Melodia exprimă idealurile europene de libertate, pace și solidaritate.
Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci și Europa într-un sens mai larg. Poezia „Oda bucuriei”, scrisă de Friedrich Schiller, exprimă viziunea idealistă a acestuia, în care toți oamenii devin frați – o viziune pe care Beethoven a împărtășit-o.
Imnul este cântat la ceremoniile oficiale care implică Uniunea Europeană și, în general, la alte evenimente cu caracter european.
Pe aceeași temă:
Cor comunitar, la Timișoara. În curând, locuitorii orașului se vor putea înscrie în el
Trimite articolul
XantiVrajeala, plex, nexam?