Dacă la Operă cutumele ce ţin de comportamentul civilizat par a avea rădăcini mai adânci, iar în teatre apelul de a închide telefoanele celulare înainte de începerea spectacolului are un efect considerabil, concertele Filarmonicii timişorene sunt, aproape fără excepţie, „acompaniate” de tonurile de apel ale mobilelor, spre exasperarea şi indignarea melomanilor. Nu doar că sună, spre pildă, în mijlocul unui andante dintr-o simfonie de Schubert şi e deranjant şi pentru muzicieni, şi pentru public, dar adesea posesorul telefonului găseşte de cuviinţă să mai şi informeze apelantul că „nu pot să vorbesc, sunt la concert”…
Supărat pe cei care nu se simt să-şi închidă telefoanele sau să le pună pe modul „silent” în timpul concertului, directorul Ioan Coriolan Gârboni a decis să doteze Filarmonica Banatul cu un dispozitiv de bruiaj al semnalului. „Evident, intenţionez să fac din surse private o astfel de achiziţie. De altfel, sunt convins că destui dintre cei care vin cu fidelitate la concertele noastre şi sunt deranjaţi de telefoanele care sună, ar fi dispuşi să contribuie la o astfel de soluţie… radicală. Nu e însă simplu e aplicat, trebuie să obţinem aprobările legale pentru asta şi trebuie făcute măsurători, pentru ca zona de bruiaj să nu depăşească arealul sălii de concerte”, a declarat Gârboni. Instalarea unui astfel de aparat într-o filarmonică ar fi o premieră pentru România.
Dispozitivele de bruiaj au o mare eficienţă. Cel mai slab echipament de bruiaj poate să acţioneze pe o raza de 9 m într-o cladire, iar cel mai puternic în acest moment acoperă cca 1.6 km. Exista şi modele sofisticate, Jammer, care pot sa anuleze chiar şi semnalul telefoanelor Triple-SIM, care stau conectate simultan la trei reţele de telefonie mobilă. Din punct de vedere electronic, un astfel de dispozitiv este alcătuit din antena de emisie, circuite şi sursa de alimentare, iar panoul său are de regulă un potentiometru, de unde se poate alege frecvenţa. Iniţial, aceste aparate au fost folosite în scop militar. Ele s-au dovedit utile în evitarea unor atentate cu bomba, deoarece multe dispozitive explozive erau declanşate prin intermediul telefoanelor mobile.
Există puţine ţări în care utilizarea dispozitivelor de bruiaj este perfect legală. În ţări precum Marea Britanie şi Australia, bruierea telefonului mobil este interzisă. În SUA, legea spune că se pot folosi astfel de dispozitive numai cu autorizaţie specială şi cu licenţă. În Franţa, astfel de aparate sunt instalate în cinematografe, săli de concert şi în alte locuri publice. În India, ele sunt folosite în parlament şi în anumite penitenciare. În Italia, există dispozitive de bruiaj chiar şi în unele universităţi, pentru a nu se mai putea copia în timpul examenelor cu ajutorul celularelor. Legalitatea comercializării şi utilizării unor echipamente create în scopul de a împiedica funcţionarea normală a comunicaţiilor electronice (jamming), în special a comunicaţiilor GSM, a fost discutată în mai multe rânduri la Comisia Europeană, în contextul Directivei 1999/5/CE şi a Directivei 2004/108/CE. Aceste discuţii au scos în evidenţă faptul că statele membre ale Uniunii Europene nu permit şi nici nu şi-au exprimat dorinţa de a permite împiedicarea funcţionării normale a comunicaţiilor GSM cu ajutorul dispozitivelor de perturbare (jammere, izolatoare de semnal, aparate de bruiaj). Prin urmare, aceste dispozitive nu pot fi introduse pe piaţa din Comunitatea Europeană, iar în cazul depistării unor astfel de dispozitive, autorităţile din statele membre care supraveghează piaţa sunt obligate să le retragă de pe piaţă, în conformitate cu prevederile celor două directive şi să notifice aceste acţiuni Comisiei Europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!