Ioan Gârboni este optimist şi convins că, în februarie, consilierii locali vor aproba achiziţia: „nu îmi imaginez că nu ar vota, cu atât mai mult cu cât ne dorim cu toţii să facem din Timişoara Capitală Culturală Europeană. Suntem absolut singura instituţie muzicală de rang naţional din România care nu are un pian Steinway în acest moment”.
În cazul în care consilierii locali îşi vor exprima acordul pentru cumpărarea preţiosul instrument, acesta va fi probat, la Hamburg, chiar de celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, la rugămintea directorului instituţiei muzicale timişorene, Ioan Coriolan Gârboni.
Pianul va fi transportat la Timişoara în condiţii de securitate specială, cu un vehicul prevăzut cu un container termoizolat şi cu un sistem special de chingi pentru fixarea instrumentului, care este foarte sensibil, a precizat Gârboni.
Fără asigurarea unor condiţii strict controlate de mediu (precum indicii termici şi de umiditate ai aerului) în sala de concert, Steinway nu acordă garanţie pentru instrumentul pe care l-a vândut. Cum în sala Capitol nu se puteau asigura aceste condiţii, în primul rând pentru că diferenţa de temperatură între zi şi noapte era foarte mare, aceasta a fost principala piedică de care s-a lovit filarmonica timişoreană în dorinţa de a avea un pian Steinway.
„Sunt foarte bucuros că am reuşit să rezolvam sistemul de încălzire şi celelalte probleme care ţin de condiţiile în sală şi, de asemenea, pentru că marea pianistă Elisabeth Leonskaja a avut gentileţea să răspundă rugăminţii noastre de a proba şi a alege cel mai potrivit pian pentru sala Capitol. Aşa după cum ştiţi, Steinway produce un număr limitat de instrumente şi, din momentul în care se face comanda până se livrează pianul, durează cel puţin 6 luni. Totuşi, am avut câteva discuţii preliminarii cu firma, pentru a scurta perioada de aşteptare. Bineînţeles, vom organiza un eveniment muzical special pentru a prezenta publicului nostru acest pian” a declarat directorul Filarmonicii Banatul. Pentru concertul susţinut de renumita pianistă Elisabeth Leonskaja la Timişoara în 11 iunie 2010 a fost adus un Steinway de la Bucureşti.
Firma „Steinway&Sons” a fost fondată în 1853, de către emigrantul german Henry Engelhard Steinway, într-un pod din Manhattan, pe strada Varick. În următorii 30 de ani, Henry Steinway şi fiii săi, C. F. Theodore, Charles, Henry Jr., William şi Albert, au desăvârşit arta construirii pianelor şi au transmis tainele acestei meserii de la o generaţie la alta. Şi astăzi realizarea fiecărui pian Steinway durează aproape un an.
Foto © fotosen.ro
S.P.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!