Lectoratul de limba spaniolă din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în colaborare cu Ambasada Spaniei la Bucureşti şi Librăria Cărtureşti, vă invită la seria de proiecţii cinematografice „Preparados, listos… ¡Español!”
În intervalul 6 aprilie – 1 iunie, în librărie vor rula, miercurea, de la ora 19.00, şase filme în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză şi acces gratuit.
Iată programul complet al acestora, cu câteva date despre fiecare peliculă în parte:
– Miercuri, 6 aprilie, ora 19.00: „7 Vírgenes / 7 fecioare” (Spania, 85 min, 2005); Vara într-un cartier muncitoresc al unui oraş din sud. Tano, un adolescent care îşi îndeplineşte pedeapsa la o şcoală de corecţie, primeşte o permisie specială de 48 de ore pentru a participa la nunta fratelui său Santacana. În timpul permisiei, Tano se reîntâlneşte cu cel mai bun prieten al său, Richi, şi îşi propune să petreacă aceste ore distrându-se şi făcând tot ceea ce îi era interzis la şcoala de corecţie. Dar, pe parcursul acestor ore, Tano asistă la năruirea tuturor termenilor săi de referinţă: cartierul, familia, dragostea, prietenia, totul s-a schimbat. Dincolo de o permisie de 48 de ore, libertatea lui Tano se transformă într-o călătorie impusă către maturitate.
– Miercuri, 20 aprilie, ora 19.00: „Las 13 rosas / Cei 13 trandafiri” (Spania, 132 min, 2007); Filmul spune povestea unor tinere condamnate la moarte de către un tribunal militar pentru un delict pe care nu l-au comis. Reţinute, tinerele au fost supuse unor interogatorii dure şi au ajuns în închisoarea Ventas din Madrid. Deţinutele le-au botezat „minorele”, crezând că vor petrece doar câţiva ani în închisoare. Mai târziu însă, acuzate de „aderare la rebeliune”, de refacerea organizaţiei Tineretul Socialist Unit şi de un atentat nereuşit împotriva lui Franco, un tribunal militar le condamnă la moarte. Au fost executate prin împuşcare în dimineaţa zilei de 5 august 1939.
– Miercuri, 4 mai, ora 19.00: „Juana la Loca” (Spania, 117 min, 2001); O flotă pleacă cu destinţia Flandra. Obiectivul său este să o conducă pe infanta Juana de Castilia la curtea din Bruxelles, unde se va căsători cu cel care va fi cunoscut mai târziu în Spania drept Filip cel Frumos. Întâlnirea este fulgerătoare. După doar câteva priviri, se naşte între ei o dorinţă şi o atracţie incontrolabilă care îi face să uite de obligaţiile politice şi să se lase în voia sentimentelor. Cu toate acestea, destinul are alte planuri pentru ei. Decesul fraţilor ei mai mari şi al mamei sale, Isabela Catolica, o transformă pe infanta Juana în regina Castiliei şi moştenitoarea coroanei Aragonului. Aceste evenimente vor conduce la două bătălii: una politică, între nobilimea flamandă şi cea spaniolă, iar cealaltă, mult mai dureroasă, va fi cea care o va elibera pe Juana la Loca (Ioana Nebuna) în patul conjugal.
– Miercuri, 18 mai, ora 19.00: „Pantaleón y las visitadoras / Pantaleón şi vizitatoarele” (Peru, 144 min, 1999); Căpitanul Pantaleón Pantoja este ales de superiorii săi pentru a îndeplini o misiune dificilă şi secretă: instalarea unui serviciu ambulant de prostituate, vizitatoarele, pentru satisfacerea nevoilor sexuale ale trupelor încartiruite în locuri îndepărtate din Amazonia. Pantaleón acceptă ordinul cu profesionalismul şi responsabilitatea care îi sunt caracteristice, dar fără să îi explice nimic soţiei sale despre acesta. Una dintre cele mai prestigioase vizitatoare ajunge să îl obsedeze pe Pantaleón.
– Miercuri, 1 iunie, ora 19.00: „Tierra / Pământ” (Spania, 117 min, 1995); Un bărbat, Ángel, se consideră jumătate om, jumătate înger, jumătate viu, jumătate mort şi crede că există o voce care îi vorbeşte din cosmos, ghidându-i conştiinţa. Ajunge într-un ţinut cu sarcina de a înlătura paraziţii care îi dau vinului un gust de pământ. Două femei foarte diferite, una tânără, neobrăzată şi singură, cealaltă timidă şi căsătorită, îi trezesc instinctele, astfel că fiecare dintre ele răspunde celor două aspecte ale personalităţii sale complexe: cea înflăcărată şi cea romantică.
C.D.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!