Sala Studio de la Casa Artelor a fost mult prea mică pentru o întâlnire care a scos din case mulți timișoreni, duminică seară. Mihai Șora și Luiza Șora, soția acestuia, au prezentat „Linia vieții”, un episod dintr-o serie de documentare despre filosof. Curioși nevoie mare, timișorenii au stat chiar și în curte să asculte învățăturile lui Mihai Șora, care împlinește în curând 102 ani.
Evenimentul s-a petrecut în cadrul Mad(e) in România, un proiect-manifest construit în jurul energiei protestelor sociale și politice, desfășurat timp de o lună la Timișoara. Timișorenii înghesuiți în mica sală de la Casa Artelor au putut urmări un episod dintr-o serie de documentare filmat chiar de soția eseistului, avându-l ca subiect și pe Nicolae Steinhardt, prieten de-al filosofului de 102 ani.
Mihai Șora a avut priză la publicul din Timișoara. Oamenii i-au pus întrebări și au vrut să afle ce crede eseistul despre tinerii din ziua de astăzi, despre credință, despre cultură și artă.
„Am fost întotdeauna înconjurat de tineri și mă simt foarte bine în compania lor. Mă înconjurau cu multă simpatie și eu le răspundeam cu aceeași căldură. (…) Din păcate, sunt mai puțin implicat din cauza vârstei, probabil, în mișcările din afară, în mișcările colective. Nu am o idee foarte exact, dar sunt absolut sigur că în această generație tânără trebuie să existe energii intelectuale foarte interesante, foarte importante, care să configureze viitorul de gândire al acestei țări. Sunt foarte sigur de lucrul acesta și asta mă face să fiu optimist pentru viitorul țării”, a spus Mihai Șora.
Filosoful a povestit și un episod de pe vremea când era la școală și a concluzionat că „este foarte important pasul cu care îți începi un drum”. El crede că ar fi păcat dacă România nu ar beneficia de desfășurarea energiei intelectuale a generației tinere și de cultură.
Întrebat dacă și credința este o necesitate în ziua de astăzi, Mihai Șora a răspuns că orice am are nevoie de ceva care să-i ofere o țintă în viață.
„E forța care adună într-un punct energia întreagă a omului, credința. Să crezi, de la formele elementare de credință, să crezi într-un ideal, să țintești să-l atingi, până la forma religioasă a credinței, să trăiești într-o lume care are un neînțeles sau o lume care are un sens, trebuie să aibă ca sursă a ei o înțelepciune. Asta depășește închipuirea noastră, că nu putem să ni-l închipuim în formele exacte. Și de asta ne mulțumim să credem, că nu se poate să nu credem, adică să fim total lipsiți de această idee și totuși să rodim în lume. Ca să rodim în lume, trebuie să avem ceva care să ne ofere o țintă. Altfel, suntem debusolați”, a explicat Șora.
Eseistul de 102 ani le-a povestit celor prezenți cât de bine se împacă latura lui contemplativă cu cea revoluționară. Le-a vorbit despre modele și implicări.
„Există un nivel al realității imediate și există un model al realității. Dacă ești cu ochii pe model, s-ar putea ca din când în când să simți nevoia să scormonești puțin în realitatea de la modelul de jos, pentru ca să o aduci în conformitate cu modelul pe care îl ai în fața ta. Este motorul activității noastre. Ne desfășurăm activitatea pentru ca să împlinim un gol, care, dacă rămâne gol, e din vina noastră. Și pentru ca să evităm această vină nu trebuie să ne străduim. Să ne umplem locul, nu mai mult decât atât. Nu trebuie să răsturnăm cine știe ce munte numai pentru ca să ne arătăm grozavi! Dimpotrivă, ne pierdem energia degeaba, fără niciun fel de rezultat, dacă aplicăm la obiective care ne întrec puterile. Trebuie să știm să ne alegem obiectivul pe măsura propriei noastre puteri. Dar acel obiectiv să-l atingem, locul acela care ne revine să-l umplem, asta e datoria noastră”, a mai explicat Mihai Șora.
Fanii din Timișoara ai filosofului au aflat că Șora a ajuns la manuscrisul final al operei sale filosofice, însă momentan nu există fonduri pentru tipărire, a dezvăluit soția acestuia. Opera lui Mihai Șora, a spus Luiza Șora, este ea însăși un subiect de roman. Potrivit soției lui, eseistul mai are doar un manuscris, cel final.
Filosoful, care împlinește 102 ani în 7 noiembrie, s-a născut în localitatea Ianova din Comitatul Timiș, în 1916. Este membru de onoare la Academiei Române și în ultimii ani a ieșit în mai multe rânduri la protestele de stradă din România, pentru a le transmite tinerilor că este alături de ei. A urmat studiile Liceului C.D. Loga din Timișoara, unde a filosofia și limbile clasice. Filosofia a studiat-o la Universitatea din București, unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, dar și pe Mircea Eliade. Din 2012 este membru de onoare al Academiei Române.
Mihai Șora le-a spus timișorenilor că încearcă să țină legătura cu Timișoara, oraș pe care-l vizitează cel puțin o dată pe an. „Și eu mi-s bănățean”, a spus filosoful în aplauzele timișorenilor. După evenimentul de la Casa Artelor, eseistul de 102 ani a mers să-i salute pe protestatarii din Piața Victoriei.
Mad(e) in România este un proiect organizat de Asociația Contrasens. Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, opt regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe, contribuie la intersecția dintre artă, politică și dialog. Printre ei se numără și Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu sau Mircea Toma. Proiectul cuprinde expoziții, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2131442″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!