Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Csongrad (Ungaria) au implementat, în perioada 1 octombrie 2010 – 1 octombrie 2011, proiectul intitulat „Energie regenerabilă – cooperarea în afaceri pentru un viitor mai bun”. Acesta a fost finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.
Proiectul a vizat în principal creşterea capacităţii actorilor economici din spaţiul transfrontalier România-Ungaria de a folosi sursele regenerabile de energie în scopul unei dezvoltări economice durabile, pe baza unor avantaje comparative.
Beneficiarii direcţi ai proiectului au fost companiile care operează în domeniul sistemelor şi echipamentelor de valorificare a energiei solare, energiei eoliene, biomasei, de producere, stocare şi utilizarea a hidrogenului, de valorificare a energiei geotermale şi de reducere a poluării, institute de cercetare cu preocupări în domeniul energiilor alternative, universităţi din judeţele Timiş şi Csongrad.
În urma acestui proiect s-a reuşit crearea unui magazin virtual (online shop) – www.greenpower.store.ro. De asemenea, s-a reuşit elaborarea a două studii de specialitate, este vorba de „Eficienţa utilizării soluţiilor de energie alternativă” şi „Studiu privind potenţialul de producere a biogazului în regiunea transfrontalieră Timiş-Csongrad”;
Mai multe firme maghiare au luat parte la cea de-a 5-a ediţie a expoziţiei Energia Vitorului, desfăşurată la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, în perioada 9 – 11iunie 2011, dar şi la programul conex de seminarii şi conferinţe tematice.
Astfel, timp de trei zile, Timişoara a devenit capitala energiilor verzi. Atât expozanţii maghiari cât şi cei români au prezentat echipamente, instalaţii şi soluţii noi, inovatoare. Ofertele au acoperit o gamă largă de tehnologii, de la cele mai accesibile – panourile solare, la cele mai sofisticate – pompele de căldură sau panoul parabolic de captare a energiei solare.
În cadrul programului conex, desfăşurat sub genericul Maratonul energiilor regenerabile, lectori maghiari şi români au susţinut o serie de seminarii şi conferinţe tematice. Au fost prezentate şi rezultatele celor două studii realizate în proiect. De asemenea, pentru facilitarea intrării specialiştilor români pe piaţa europeană, a fost semnat un Acord de Colaborare între clusterul ARCH ENERG (Ungaria) şi clusterul ROSENC România – primul cluster de energii regenerabile din ţară, având CCIA Timiş ca iniţiator şi membru fondator.
Citiți principiile noastre de moderare aici!