Cum au apărut creditele rapide
Așa cum mare parte a românilor își amintesc, înainte de Criza Financiară din 2007, orice persoană putea merge în orice magazin de mobilă sau de electrocasnice și să își facă un credit rapid fără acte în doar câteva minute. Era perioada în care economia duduia, locuințele ajunseseră la prețuri record, iar oamenii se îndatorau cât puteau de mult.
În anul 2008, pentru a salva țara de la un colaps economic ce părea tot mai iminent, cei din conducerea BNR au hotărât înăsprirea condițiilor de acordare a unui împrumut și au interzis folosirea creditelor doar cu buletinul. Astfel s-a creat un gol în piață, oamenii nemaiavând la dispoziție o formă de creditare accesibilă. Așa au intrat în joc așa-numitele Instituții Financiare Nebancare, care, cu toate că funcționează sub atenta supraveghere a BNR-ului, nu pot fi considerate bănci. Așadar, se pot bucura de o flexibilitate mai mare în ceea ce privește condițiile de acordare a împrumuturilor. Iar ei au inventat creditele rapide.
Cum se caracterizează împrumuturile rapide
În primul rând, trebuie amintit faptul că aceste credite nu oferă posibilitatea accesării unor sume mari de bani și nu ar trebui folosite decât atunci când te afli într-un impas financiar. Ele reprezintă niște produse foarte utile în momentele în care ne trezim că avem nevoie urgentă de bani și când nu avem unde să apelăm pentru a ne achita anumite datorii. În general, se pot împrumuta între 100 și 3500 lei
Ele sunt acordate doar de Instituții Financiare Nebancare și sunt foarte simplu de accesat. Multe dintre companiile creditoare au evoluat odată cu tehnologia, motiv pentru care, în ziua de astăzi, este foarte simplu să aplici pentru un credit rapid online.
Tot ce îți trebuie este o conexiune la internet, iar în câteva minute ai completat și depus cererea de împrumut.
Datorită birocrației extrem de reduse, întreg procesul de aplicare este foarte rapid. Nu sunt rare situațiile în care, la doar câteva ore de la depunerea cererii pentru un împrumut, beneficiarul are banii în cont. În situații excepționale, perioada maximă de așteptare până la livrarea sumei poate fi de 24 – 48 ore.
Nu este nevoie de nici un fel de garanție sau coplătitor pentru credit. Din această cauză, riscul asumat de către IFN-uri este unul destul de mare, fapt care se va regăsi în dobândă. Așadar, dobânda zilnică este situată între 0.8 și 2 % pe zi, rezultând un DAE mare, de 2500 – 6500 %. Ținând cont de costurile mari cu care vin, trebuie să amintim faptul că aceste credite rapide nu pot fi privite ca o soluție pentru problemele financiare pe care le avem. Ci doar pentru a rezolva o situație de moment, când avem de făcut plăți urgente, ce nu suportă amânare, pentru ca apoi să lichidăm împrumuturile cât se poate de repede.
Principalii termeni contractuali
Cu toate că termenii contractuali vor putea diferi de la o companie creditoare la alta, iată cam care ar fi principalele puncte:
- Sumele ce pot fi împrumutate sunt cuprinse între 100 și 3500 lei
- Dobânzile zilnice sunt cuprinse între 0.8 și 2 % pe zi, cu toate că unele IFN-uri vin cu o super ofertă, și anumite credite rapide cu dobândă 0 pentru clienții noi
- DAE este cuprins între 2500 și 6500 %
- Perioada de rambursare începe de la 5 zile și rareori va depăși 30 de zile
Condițiile necesare pentru a putea aplica pentru un împrumut
- Așa cum a fost specificat și mai devreme, condițiile impuse de către IFN-uri sunt mult mai puțin stricte în comparație cu cele ale băncilor. Așadar, pentru a accesa credit, ne vor trebui următoarele:
- Să avem cetățenie română și să furnizăm o copie după un buletin valabil
- Să fi împlinit vârsta de 18 ani, cu toate că unele IFN-uri pun limita aceasta la 20 sau 21 de ani
- Să facem dovada unui venit lunar constant, adesea de minim 400 – 700 lei, care poate proveni de pe urma unui salariu, a unei chirii, pensii, dividende etc.
- Să avem o adresă de email și un telefon pe care să fim contactați
- Să furnizăm o copie după un extras de cont
Avantajele creditelor rapide
Împrumuturile rapide vin cu anumite avantaje, în fața altor tipuri de credite. Acestea sunt:
- În primul rând, așa cum le spune și numele, sunt rapide. Din momentul în care aplicăm și până când avem banii în cont nu vor trece mai mult de câteva ore.
- Sunt foarte ușor de accesat și nu avem nevoie de o mulțime de acte doveditoare. Mai mult, vom putea aplica folosindu-ne de internet, nemaifiind nevoie să ne deplasăm până la un ghișeu fizic.
- Orice persoană majoră cu venituri mai mari de 400 – 700 lei va putea aplica pentru un astfel de credit.
- Toate taxele și dobânzile sunt foarte clar stipulate în contractul de împrumut, așa că scapi de grija costurilor ascunse.
Dezavantajele acestor împrumuturi
Ca orice formă de împrumut, este clar că și creditele rapide vin cu anumite dezavantaje. Acestea sunt, după cum urmează:
- Dobânda mare, ce pornește de la 0.8 % și poate ajunge până la 2 % pe zi. Din această cauză și DAE va fi unul uriaș, adesea cuprins între 2500 și 6500 %.
- Dacă se depășește perioada de rambursare, se vor aplica taxe de penalizare. Ele sunt, la rândul lor, mari, ce pot ajunge până la 3.5 % pe zi din soldul rămas.
- Nu se pot împrumuta sume prea mari, valoarea maximă rareori depășind 3500 lei.
- Perioada de rambursare este mică, de maximum 30 – 35 zile.
Folosiți aceste credite cu grijă
Instrumentele financiare despre care s-a discutat aici trebuie utilizate cu foarte mare grijă. Cu toate că dobânzile zilnice nu sunt unele uriașe, iar anumite IFN-uri au chiar și oferte de credite rapide dobândă 0 pentru clienții ce apelează pentru prima dată la serviciile lor, multe persoane nu își calculează bine fondurile disponibile și se văd în imposibilitate de plată. Astfel, ele vor acumula dobânzi penalizatoare, ce duc la creșterea considerabilă a costurilor finale ale creditului.
Neachitarea unui împrumut rapid poate duce la blocarea conturilor personale și denunțarea beneficiarului la Biroul de Credit, fapt ce îl va împiedica pe acesta să mai acceseze un împrumut în următorii ani. Dacă nici așa nu se recuperează creanțele, IFN-ul poate trece la aplicarea altor măsuri legale, inclusiv chemarea în instanță a persoanei datorate.
Sfatul experților este să nu ne împrumutăm dacă știm că nu avem cum să plătim datoria și, în plus, să nu apelăm la astfel de soluții decât atunci când știm că am citit și înțeles foarte bine toți termenii contractuali și care sunt costurile aferente. Și poate cel mai important pont ar fi acela să ne împrumutăm responsabil și să nu ne lăsăm pradă cheltuielilor de moment.
(120032)
Citiți principiile noastre de moderare aici!