„Tocmai am primit un contract de finanțare pe Programul Operațional Infrastructură Mare semnat de la nivelul autorității de management care e Ministerul Fondurilor Europene. Este un contract mare, de circa 30 de milioane de euro, privind retehnologizarea în privirea îmbunătățirii parametrilor de mediu și a creșterii eficienței termoficării”, a spus Robu.
Potrivit acestuia, banii vor fi folosiți pentru retehnologizarea Colterm, ceea ce va însemna că pe viitor compania va putea să cumpere mai puține certificate verzi. Recent, consilierii locali au aprobat să ajute compania de termoficare cu cumpărarea de certificate verzi de la Oradea în valoare de 5,7 milioane de euro.
„Înseamnă atât echipamente care vor asigura producerea agentului termic cu degajări mai mici de dioxid de carbon și alte substanțe care sunt ținute sub monitorizare, dar inclusiv o eficientizare a producerii și distribuției energiei termice. Asta pe viitor va însemna și cumpărarea a mai puține certificate verzi”, a mai spus Robu.
Întrebat de reporterul tion.ro dacă, după implementarea acestui proiect, se va lua în considerare și scăderea prețului la gigacalorie, Robu a răspuns:
„Nu pot vorbi despre asta (scăderea prețului la gigacaloria facturată – n.r.) pentru că, din păcate, a crescut mereu prețurile la gaz, foarte mult, la cărbune, la apa pe care o folosește Coltermul. Și noi am ținut mereu la același nivel tarifele la cetățeni, or asta a presupus o permanentă creștere a subvențiilor. Eu am respectat în acest fel promisiunea pe care am făcut-o că reducem prețul la cetățean dacă se păstrează constante prețurile la toate aceste ingrediente de cost. Cum nu s-au păstrat constante, ci au crescut foarte mult aceste prețuri, păstrarea constantă a prețului la cetățean echivalează cu o reducere mult mai mare decât am avut eu în vedere.”
La acest proiect, primăria va contribui cu o cotă parte de 2,5 milioane de lei, aproximativ 500.000 de euro.
Pe de altă parte, Robu susține că Timișoara a depus cele mai multe proiecte pentru finanțare europeană dintre toate orașele din țară, mai exact în valoare de 480 de milioane de euro, și speră ca după licitațiile care ar putea conduce la scăderea prețului de implementare, dar și dacă alte orașe nu vor reuși să implementeze propriile proiecte, Timișoara să primească la redistribuire fonduri suplimentare față de cele alocate inițial.
Citiți principiile noastre de moderare aici!