Stabilim preţuri la apartamente în valută, discutăm numai în euro şi facem tranzacţii la fel. Puneţi-vă întrebarea când aţi gândit un preţ la un produs imobiliar în lei? Aţi şti să răspundeţi la întrebarea câte sute de mii de lei costă un apartament de două camere pe care aţi dori să îl cumpăraţi pentru că familia e acum mai mare cu un nou membru? Probabil că nu. Întreaga piaţă timişeană/timişoreană e stabiltă în euro. Această tendinţă clară, plus dobânzile mult mai mici la creditele în valută, dublată de un curs relativ stabil (cu mici deviaţii la începutul acestui an), au dus la o statistică ce arată că creditele în valută sunt aproape în totalitate îmbrăţişate de clienţi.
Datele oficiale arată că la începutul lunii decembrie 2013 finanţările pentru locuinţe existente în Timiş şi oferite de către bănci au fost aproape integral în valută şi nu în lei. Astfel, în soldul băncilor erau contracte pentru locuinţe în valoare de 1,862 de miliarde de lei, echivalent al sumelor în valută. La capitolul contracte existente în moneda naţională situaţia era dezastruoasă. Doar 86 de milioane de lei era valoarea totală a acestor contracte.
De ce această situaţie? În primul rând era normal ca dacă piaţa funcţionează în euro şi contractele şi preţurile tranzacţiei să fie stabilite în valută. În plus, vremurile boom-ului creditului coincideau cu dobânzi mult mai mari la finanţările în lei, faţă de cele în alte valute. Majoritatea au fost în euro, probleme au fost doar la cele în franci elveţieni, acolo unde mulţi „s-au fript”. Cursul euro – leu a fost stabil, deci influenţa riscului valutar a fost mult mai mică.
„Există o tradiţie clară, în Banat preţurile erau stabilite la case în mărci germane. Foarte rar în dolari şi cu atât mai puţin în lei. Când s-a trecut la euro şi preţurile au fost schimbate în această monedă. Pe oricine întrebi cu cât îşi vinde locuinţa va vorbi de euro şi nu de lei. E normal ca cineva să meargă la bancă şi să vorbească la consilierul de credit de euro. Despre preţuri în lei se vorbeşte doar în judeţe din zona Munteniei, acolo unde influenţa valutei nu este vizibilă.”, ne-a declarat Adrian Aldea, agent imobiliar.
Conform acestuia, o modificare, dar nu prea importantă, ar putea apărea ca urmare a impunerii leului ca monedă unică pentru programul „Prima Casă”. „Nici acest program nu mai merge bine, aţi văzut ce sume importante au rămas nealocate anul trecut. Oamenii nu mai au bani de investiţii, mai sunt cei care au reuşit să pună ceva deoparte şi cu acei bani plătesc avansul la un apartament, dar numărul lor e destul de mic. Cei care au deja o casă şi vor ceva mai mare aşteaptă la rândul lor să vândă ce au deja, nu reuşesc, şi se intră într-un cerc vicios”, a mai spus Aldea.
Mare parte din creditele aflate în sold sunt cele din anii trecuţi. Iar atunci dobânzile practicate la contractele în lei erau cu mult mai mari decât cele la valută. Încet, dar sigur, situaţia se schimbă, şi nivelul dobânzilor la lei a scăzut până aproape de cele în valută. Dar, având în vedere lipsa tranzancţiilor imobiliare, până când se va ajunge la o echilibrare cel puţin a balanţei celor două tipuri de credit va mai trece mult timp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!