“Drumco” a fost înfiinţată în urmă cu 12 ani, prin reorganizarea Regiei Autonome Drumuri şi Poduri Timiş, cu acţionar unic Consiliul Judeţean. Asocierea dintre Strabag şi Drumco s-a făcut în 2001, când firma austriacă a obţinut 49 la sută din acţiuni aducând în afacere utilaje de mâna a doua. Ulterior, firma Strabag a propus consilierilor judeţeni preluarea pachetului majoritar de acţiuni printr-o majorare de capital. Pentru aceasta, Strabag a adus în afacere aproape 800.000 de dolari şi utilaje vechi, recondiţionate, evaluate la 1,2 milioane de dolari. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Timiş din anul 2003, consilierii judeţeni, care se pregăteau de sărbători, au acceptat să cedeze pachetul majoritar de acţiuni companiei austriece, deşi unii dintre ei au sesizat încă de atunci că utilajele propuse de Strabag pentru majorarea de capital erau foarte vechi, unele fiind produse în 1984.
Acum, preşedintele comisiei economice a CJ Timiş, Viorel Sasca, susţine că aleşii judeţeni au fost convinşi de „experţi” că această afacere ar fi una extrem de profitabilă, însă, între timp, s-a dovedit că Drumco nu este atât de profitabilă pe cât s-ar fi sperat. Mai mult, Sasca susţine că, la licitaţii, au existat situaţii în care Strabag chiar a concurat împotriva Drumco. El crede că s-a ajuns în situaţia aceasta deoarece Strabag doreşte să achiziţioneze „foarte uşor” şi restul acţiunilor la Drumco.
„Avem probleme la Drumco şi trebuie să ne decidem ce vom face cu această societate, pentru că veniturile pe care le aduce aceasta sunt foarte mici. Au fost situaţii în care Strabag a participat la licitaţii concurândDrumco. Proceduri de genul ăsta am mai văzut, când o societate e adusă la nivel minim pentru a putea fi foarte uşor cumpărată. Şi sigur, în acest moment se poate întâmpla şi lucrul acesta. Atunci (în 2003 – nr) am primit toate asigurările din lume, că va fi foarte bine, au venit experţi, dar acum suntem în situaţia asta. Nu aduce venituri la CJ Timiş, aşa cum speram”, susţine acum Sasca.
Mai mult, preşedintele comisiei economice a CJ Timiş a mai afirmat că o clauză în contractul cu Strabag nu permite CJ Timiş să vândă acţiunile pe care le mai deţine altcuiva decât firmei Strabag, ceea ce, în opinia sa, nu face decât să diminueze preţul acestora.
„Există o clauză care ne obligă să vindem acţiunile pe care le deţinem la Drumco doar asociatului. Dacă am fi avut mână liberă, e clar că am fi putut obţine mai mult”, a explicat Sasca.
El a amintit faptul că în urmă cu două luni s-a constituit o comisie formată din consilieri judeţeni care are sarcina să ia decizia dacă pachetul de acţiuni deţinut la Drumco se va vinde sau se va păstra, însă această comisie nu a ajuns încă la un rezultat. În opinia lui Viorel Sasca nu există însă altă soluţie decât vânzarea acestor acţiuni, deoarece nu crede că CJ Timiş ar mai putea obţine beneficii de pe urma rămânerii în această firmă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!