Casa de Cultură a orașului are datorii uriașe la operatorii culturali și nu numai. Din datele făcute publice de primarul Dominic Fritz, instituția culturală din subordinea primăriei a încheiat anul 2020 cu datorii de aproximativ 4 milioane de lei, din care peste 1,5 milioane doar la operatorii culturali contractați în ultimul an. Edilul-șef spunea că se caută soluții pentru ștergea datoriilor, dar se pare că Casa de Cultură are alte priorități. Mai exact, să închirieze spații de depozitare.
Ca să depoziteze decorațiunile de Crăciun folosite în anii trecuți sau alte ornamente/ decorațiuni utilizate la alte festivaluri ori celebrele căsuțe de la târgurile de Paști sau de Crăciun, Casa de Cultură a încheiat recent patru contracte de închiriere, pentru o suprafață totală de 1.935 mp.
A închiriat patru spații, de 650 mp, 600 mp, 435 mp și 250 mp, toate prin achiziție directă de la societatea HP Dimanic SRL, căreia Casa de Cultură îi va plăti anul acesta 357.984 lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproximativ 74.000 de euro. Pentru primul spațiu dă 120.000 lei/an, pentru al doilea 111.384 lei/an, pentru al treilea 80.196 lei/an, iar pentru al patrulea 46.404 lei/an.
„Prestatorul se obligă a le asigura depozitarea, întreținerea și păstrarea, contrar fiind obligat la plata daunelor. Am fost obligați să închiriem spațiile respective pentru conservarea materialelor menționate, pe care le folosim la Târgul de Paști, Târgul de Crăciun, serbările cartierelor și alte manifestări culturale, deoarece PMT nu are spațiu disponibil pentru depozitare”, spune Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.
Potrivit acestuia, spațiile închiriate vor fi folosite pentru depozitarea căsuțelor de lemn folosite la evenimente (cel de 650 mp); pentru depozitarea decorațiunilor de Crăciun, brazi, Moș Crăciun, sanie, reni, porți, tunele, îngeri, glob, cutie poștală, foto corner (cel de 600 mp); pentru depozitarea structurilor metalice și din lemn – suport strugure, arcade, suport oglinzi, suport flori, fotocorner, suporți metalici, porți din 12 piese, cuier, cană, vană, bolte, suport cer, pergole, iaz floral (cel de 250 mp) și pentru depozitare, întreținere și păstrare diorame (cel de 435 mp).
Firma care primește 74.000 de euro în 2021 de la Casa de Cultură este aceeași care a vândut, în toamna lui 2019, societății SC Piețe SA, căsuțele de lemn folosite la așa-zisul târg de produse tradiționale din Piața Traian, care a fost o perioadă în centrul unui scandal național, după ce acolo s-au făcut dedicații pe manele inclusiv fostului primar, care a decis apoi să interzică manelele la evenimentele organizate de primărie. 4.000 de euro a costat o căsuță, 840 euro/mp, iar societatea de piețe a luat zece.
„Specializată” în montarea căsuțelor de la târgurile de Crăciun și de Paști
HP Dinamic SRL a fost înființată în 2013, are sediul în Dumbrăvița, și a avut nenumărate contracte cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. În ultimii trei ani, adică din 2017 până în 2020, HP Dinamic a lucrat cu Casa de Cultură, cu trei primării, cu școala din Dumbrăvița și cu Piețe SA. De la Casa de Cultură a primit aproape 1,4 milioane de lei pentru diferite servicii, în cei trei ani.
Administrator unic al firmei care pare că s-a abonat la banii Casei de Cultură este Petru Horopciuc. Societatea are ca obiect de activitate „lucrări de construcții a altor proiecte inginerești”. Practic, este vorba despre „construcția de unități industriale, cu excepția clădirilor cum sunt rafinării și uzine chimice, lucrări de construcții, altele decât clădiri, cum sunt unitățile sportive în aer liber”. Se mai poate ocupa și de „parcelarea terenurilor cu îmbunătățirea acestora”.
Conform SEAP, societatea HP Dinamic SRL din Dumbrăvița a avut zeci de contracte cu Casa de Cultură a orașului. Din 1,8 milioane de lei, de la bugetul local a încasat 1,37 milioane de lei. Cel mai bine i-a mers în 2019, când de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a primit peste jumătate de milion de lei: 550.000 lei.
A reparat și scena din Rozelor
Societatea ar fi reparat, pentru peste 8.000 de lei, scena din Parcul Rozelor, în urmă cu trei ani și ceva, scenă grav afectată de furtuna din septembrie 2017. Teatrul de vară din Rozelor nu mai este folosit de ceva timp pentru evenimente serioase, pentru că are nevoie de reparații serioase.
HP Dinamic SRL primește însă cei mai mulți bani pentru munca prestată în apropierea târgurilor de Crăciun și de Paști. În 2019 și 2020 a primit de la Casa de Cultură 90.000 pentru vopsirea unor panouri de lemn, adică a acelor căsuțe care sunt montate la fiecare târg în centrul orașului. În 2 decembrie 2019, aceeași firmă a încasat 171.800 de lei pentru șapte contracte încheiate cu Casa de Cultură a orașului: patru pentru montarea, transportul, manipularea și demontarea panourilor de lemn la târguri, unul pentru montare, transport, manipulare, demontare panouri pentru iesle și staul și alte două pentru confecționare panouri de lemn pentru căsuțe mări.
Tot în 2019, dar în decembrie, societatea a mai primit peste 36.000 de lei de la Casa de Cultură, pentru două contracte de „montare, transport, manipulare, demontare panouri lemn”. Iar cu un an înainte, mai exact în 5 decembrie, a semnat trei contracte pentru aceeași operațiune și a încasat 161.000 lei. Aproape 475.000 de lei a plătit Casa de Cultură a Municipiului Timișoara în perioada 2017-2020 pentru montarea sau demontarea căsuțelor de la târguri, a staulului, ieslei și a cuibului de iepuraș.
Mai trebuie menționat că firma abonată la banii Casei de Cultură a avut și contracte de 8 și 9 lei tot cu instituția din subordinea primăriei, pentru „lucrări de protecție a suprafețelor” sau „zugrăvire două straturi”.
Conform listăfirme.ro, în anul 2018, HP Dimanic SRL a avut… un singur angajat, iar pentru anul 2019 a depus deja declarația fiscală, dar informațiile nu au apărut încă pe internet.
Trimite articolul
XLe tin eu pentru 7400. Serios. Va fac si casute din lemn la 500 euro/mp. Daca doriti, lasati un mesaj. Multumesc.
Asta cu 8-9 lei era cumva vopsirea cu doua straturi a frizurii primatului Robiu?
Eu am mai fost si pe la alte targuri de craciun prin alte tari si am vazut ca acolo aia de vind au tarabele lor. adica tarabe proprietatea firmei respective ce vinde. Dupa ce se termina targul, acele casute si le demonteaza firma respectiva pe cheltuiala ei, cu oamenii ei. Acolo Primaria inchiriza numai locul pentru ati pune taraba. Iti asigura in schimb paza locului, curatenia ln fata tarabei, si iti da posibilitatea de a te racorda, contra cost, la reteau de curent apa . Dar atat. Taraba resopectiva daca vrea sa aibe curent, se racordeaza cu contor separat. Vrea si apa, se racordeaza la reteau pusa la dispozitie de Primarie.
Si slava domnului, este “bataie” in acele orase ca sa capeti un loc la targul de craciun, si alte targuri. Cu luni inainte de incepere te inscri, si esti bucuros ca capeti un loc. Si chiria nu este chiar mica. La sfarsit cand trage Primaria linie ramane cu castig si nu putin.Dar vad ca la Romanika sunt alte posibilitati.
Referitor la ornamente. La noi in oras, undeva in Germania. Primaria amenajeaza numai direct in centrul istoric si strazile adiacente. Pe la periferie si in orasele ce nu sunt in imediata apropiere a centrului nu amenajeaza Primaria. Acolo fiecare mazgazin isi amenajeaza singur ornamentele, si presupun ca tot singur si le da jos si depoziteaza.
Am trecut la venirea in Romania prin multe orase romanesti. Cel putin la Cenad era pe kilometri integi strazi cu ghirlande, cu La multi Ani, cu alte ornamente. Chiar m-am gandit, Ma da astia au chiar bani de aruncat in fiecare an, ca aceste ornamente costa o gramada de bani cu montarea lor, curentul, etc. Demontarea nu o pun la socoteala ca si daca treceam vara prin Iulie erau ornamentele tot acolo, E adevarat fara curent, dar erau acolo.
Lumea in Romania sa se gandeasca ca asa ceva este foarte costisitor. Nu mai degraba le-ar repara Primaria strada sau trotuarele cu banii aia? Ca la urma urmei contribuabili prin taxele lor platesc asta si implicit renunta la altceva. Este chiar asa de utilsi necesar ca sa avem de craciun ghirlandele supradimensionate, si peste tot in oras?
Dar daca ma uit ca multa lume sta la garsoniera dar are masina “tare la scara” blocului.Fudulie .
-
Tu esti venit de la capre… In ce tara din UE ai vzt cabane private??? Se inchiriaza spatiu comercial de la primaria orasului pentru perioade festivale, primaria se ocupa de atat de licitatia spatiilor pentru care este f. mare bataie, in UK se plateste pana la 12k pt 4 mp
-
Și Fritz încheie și el mai departe… Nu se schimbă nimic.. Cine e abonat rămâne abonat.. Sistemul e făcut pt cei smecheri.. Nu contează primarul..
Se inchiriaza spatii si primaria are o gramada de cladiri abandinate licee desfintate , scoli , gradinite care zac goale . Robu cel mai tare poate se lasa si cu ceva plangeri penala ca numai asa de aratat la presa este cam putin . Taiat in carne vie exemple pentru viitor .
Oricum primaria lasa ornamentele alea de rahat pe stalpii de iluminat tot anul.
Incredibil
Și tot se găsesc unii care sa plângă după Robu, incredibil, asta e o bătaie de joc, o umilire adusa plătitorilor de taxe și impozite. Pai aici merg banii noștri?
-
E contract incheiat de Robu.
Foarte tare baieti.
Cum incepe domnul Fritz sa aibe probleme (de orice fel) apare cate o “bomba” in care ni se arata cat de rau a fost Robu pentru Timisoara.
Sunteti cei mai tari TION !
Pacat ca suntem in primele luni de manadat si veti avea “de lucru” in urmatorii ani :-).
-
Pai au pus un lucru fals? Sau nu trebuia să zică de el, când se întâmplă aceasta mizerie? PSD=PNL, sper să-și dea seama câți mai mulți fraieri care cred că ar aduce ei schimbarea. Nu că sunt fan usr, când o gafează și ei o sa ii taxez, dar PNL se dădeau marii sfinți cu absolut aceleași practici cu psd-istii
La toti ne este greu..dar nu la toti la fel ! Prietenii stiu de ce 😉 PNL 4 ever ! ” pas cu pas” se incaseaza chiriile :)))))
Baieti, ce repede ati sters ultimul meu comentariu.
Se plateste bine?
Este inca unul din miile sau zecile de mii de exemple in care statul roman face prin diverse institutii afaceri oneroase cu diverse companii dedicate si prin care aduce pagube uriase,iar cei abilitati prin lege sa le demaste si sa le cerceteze,si sa ii trimita in judecata,se fac ca nu vad nimic,si ridica salarii de 20 000 de lei lunar si pensii speciale,si pensionarii timpurii,ar putea macar acum sa se autosesizeze din articol,dar si daca o or face,in marea majoritate a cazurilor se va asterne prescriptia.
Alta firma de casa abonata la bani publici !
Cifra de afaceri 0 pe 2017 & 2018
Fara bilant depus pe 2019 – 2020
listafirme.ro
No coment