Potrivit site-ului oficial al Programului „Mihail Kogălniceanu” pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (http://programenationale2013.aippimm.ro/listare/
kogalniceanu.html/pagina_84) firma Pasmatex S.A. a fost admisă de principiu spre finanţare în cadrul acestui program, însă în afara bugetului. Decizia a fost dată pe 29 iulie 2013.
Programul „Mihail Kogălniceanu” este derulat prin Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timiş, aflat în subordinea directă a ministrului delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini.
Întrebată de reporteri dacă firma unde este acţionar a aplicat pentru a primi fonduri în cadrul acestui program, Grapini a declarat: „Dar nu a primit. Nu cred domnule, eu aflu acum de la dumneavoastră. Nu cred că a aplicat. Pasmatexul are un program european pe fonduri europene din 2010, dar acum nu cred că a aplicat. O să verific, nu cunosc. Nu cunosc dacă este ilegal, nu sunt administratorul societății. Acționar am dreptul să fiu, sunt 200 de acționari în firmă”, spune Maria Grapini.
La rândul său, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Adrian Păşcuţă, a declarat pentru www.tion.ro că nu ştia că firma unde acţionar este ministrul Maria Grapini a aplicat pentru a obţine fonduri în cadrul acestui program. El a mai precizat că, dacă informaţiile de pe site-ul oficial al programului sunt corecte, atunci firma nu a primit încă bani în cadrul acestui program şi că, în mod teoretic, înainte de a fi semnate, toate contractele de finanţare sunt verificate de juristul instituţiei, care ar putea decide ca acest contract să nu mai fie semnat, deoarece ar putea exista probleme de natură legală.
„Mihail Kogălniceanu este derulat de Oficiul Teritorial pentru IMM-uri, care este în subordinea ministrului delegat. Nu ştiam că a aplicat, sunt peste 1000 de aplicanţi. Sunt şapte programe de finanţare, pe fiecare program există un responsabil de program care avizează dosarele. Nu am de unde să ştiu toţi aplicanţii! Dacă aşa apare pe site înseamnă că nu a şi primit fonduri. Probabil că se vor suplimenta. (…) Înainte de se semna un contract, acesta este verificat de un jurist. Este posibil ca dosarele avizate de principiu să fie respinse apoi din motive juridice”, a spus Păşcuţă.
Conform informaţiilor oficiale, „Programul Kogălniceanu pentru întreprinderile mici şi mijlocii” este „un program multianual de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor pe perioada 2011-2013 care constă în acordarea unei linii de credit, în valoare maximă de 125.000 lei/I.M.M./an, cu dobândă parţial subvenţionată şi, după caz, garantarea creditului de către stat, ce vizează sprijinirea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii (I.M.M-uri) la obţinerea de finanţări pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen de un an în vederea desfăşurării activităţii”
Astfel, statul subvenţionează maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului pe care un IMM dorește să îl acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an, iar pe partea de garanții de stat, Fondul național de garantare, garantează maximum 80 la sută din valoarea creditului pe care îl ia o întreprindere mică și mijlocie, dar garanția nu poate să depășească 100.000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!