Studiul periodic efectuat de compania Manpower referitor la piaţa muncii arată că numărul angajatorilor care consideră că vor avea nevoie de noi muncitori rămâne mai mare decât cel al firmelor care nu estimează o creştere a personalului. Important este că valoarea pozitivă se menţine, ceea ce arată că totuşi economia este în creştere. Anul trecut, în aceaşi perioadă, majoritatea patronilor chestionaţi considerau că nu există absolut niciun fel de premise pentru angajarea de noi oameni. Angajatorii din regiunea de vest se menţin printre cei mai optimişti din România. Firmele din această regiune anticipează un climat stabil în trimestrul 4, 2011, raportând o Previziune Netă de Angajare (valoare obţinută făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor in locaţia lor) de +13% pentru trimestrul următor. Faţă de trimestrul anterior, previziunea s-a redus cu 9 puncte procentuale, în timp ce faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, perspectivele de angajare se menţin relativ stabile.
Muncitorii prost calificaţi, marea problemă
Deşi firmele ar dori oameni noi pentru angajare, lipsa competenţelor profesionale ale muncitorilor face căutarea extrem de dificilă. Patronii se plâng de gradul scăzut al calificării oamenilor, iar preţul scăzut al forţei de muncă nu mai reprezintă principalul criteriu avut în vedere la stabilirea deciziei de investire într-o nouă fabrică sau de extindere a celei deja funcţionale.
„Adevărata ameninţare pentru piaţa muncii o constituie nu scădererea cererilor, ci deficitul de competenţe la nivelul candidaţilor. În România muncitorii calificaţi – pe care se bazează activitatea din numeroase industrii – reprezintă principalul deficit de personal la nivel naţional. În plus, angajatorii români întâmpină cele mai mari dificultăți în acoperirea poziţiilor disponibile (53%) din toată regiunea”, am aflat de la Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România. Şeful companiei de recrutare a personalului crede că e necesară o regândire a programelor de pregătire a viitorilor angajaţi: „Trebuie sa investigăm în detaliu care sunt competenţele şi abilităţile de care piaţa muncii are cea mai mare nevoie, după care să punem la punct programe specifice de dezvoltare a acestora”.
Locuri de muncă pentru toată lumea
De lipsa ofertelor de angajare nu se poate plânge nimeni în Timiş. Dovadă stau şi cele peste 400 de slujbe disponibile în această săptămână la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Mai precis, este vorba de 474 de joburi, cele mai multe solicitări fiind pentru sectorul industriei uşoare și al textilelor. Sunt joburi pentru persoane cu şcolarizare la nivel primar, dar şi cu studii superioare. De asemenea, se caută atât oameni cu vechime, cât şi fără experienţă pe postul solicitat. Aveţi ataşată lista completă a slujbelor disponibile la sediul AJOFM Timiş.
Descarca lista locurilor de munca din Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!