Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că nu sunt mulţumiţi de modul în care au intervenit cele două firme cu care au contract pentru deszăpezire, dar că muncitorii acestora au făcut tot ce se putea date fiind condiţiile. Au intervenit cu plugurile, pentru că temperaturile au fost extrem de scăzute şi au fost căderi mari de zăpadă. În plus, spun oficialii acestei instituţii, contractele de prestări servicii încheiate cu societăţile Retim şi Drumuri Municipale prevăd curăţarea, cu prioroitate, a marilor artere, a traseele mijloacelor de transport în comun, a podurilor, a intersecţiilor şi a trecerilor pietonale, nu şi a străduţelor dintre blocuri ori cele din cartierele mărginaşe din oraş.
Pentru activităţile de deszăpezire şi combatere a poleiului, municipalitatea a încheiat contracte de prestări servicii cu SC Retim Ecologic Service SA, pentru nordul oraşului, şi SC Drumuri Municipale SA, pentru partea de sud. Şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos, a declarat că oamenii săi au sancţionat cele două firme pentru modul în care s-au ocupat de deszăpezire, în urma numeroaselor plângeri venite de la şoferi. Comisarul-şef Alexandru Cismaş, de la Serviciul Poliţiei Rutiere, a arătat că societăţile Retim şi Drumuri Municipale au primit câte o amendă de 1.260 de lei, pentru că nu şi-au respectat obligaţia de a întreţine drumurile în condiţii corespunzătoare de circulaţie.
Nemulţumiri şi la prefectură, şi la primărie
Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, s-a declarat complet nemulţumit de amenda aplicată de Poliţia Rutieră firmelor de deszăpezire din Timişoara. El consideră că sancţiunea trebuia să fie mult mai mare şi ar fi trebuit aplicată conducerii celor două societăţi comerciale. „Nu sunt mulţumit de această amendă. Trebuia dat maximum şi aceşti bani să fie plătiţi din salariul conducătorilor celor două societăţi comerciale, pentru că aşa tot din banii noştri, ai contribuabililor, va fi plătită şi această amendă”, a spus Băcală
Culmea este că şi reprezentanţii municipalităţii sunt nemulţumiţi de deszăpezire.
„Şi noi suntem nemulţumiţi, inclusiv domnul primar i-a tot convocat pe directorii celor două societăţi care se ocupă de activitatea de deszăpezire în baza contractelor de prestări servicii pe care le avem. Am sesizat şi noi că au existat unele sincope în activitatea de deszăpezire, dar am fost asiguraţi că ele vor fi rezolvate şi până la urmă situaţia va fi remediată. Firmele au intervenit în multe locuri, dar s-au şi confruntat cu o situaţie în care a nins continuu şi degeaba au intervenit pe anumite artere, pentru că imediat au fost din nou pline de zăpadă. Firmele vor fi plătite strict pentru activităţile pe care le-au prestat, nu pentru ceea ce ar fi trebuit să presteze de fapt. Noi verificăm ceea ce s-a făcut cu adevărat în oraş şi apoi îi plătim”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Flavius Boncea.
Comunitarii au împărţit somaţii
Poliţia Comunitară a anunţat, luni, că peste o sută de timişoreni şi reprezentanţi ai unor firme din oraş au fost somaţi să cureţe zăpada şi gheaţa din faţa imobilelor în ultimele zile. Agenţii au aplicat 114 somaţii şi avertismente, în diferite zone ale oraşului. În conformitate cu prevederile Hotărârii de Consiliu Local 371 din 2007, modificată prin HCL 206 din 2009, atât cetăţenii şi asociaţiile de locatari şi proprietari, cât şi reprezentanţii societăţilor comerciale sau ai instituţiilor din oraş sunt obligaţi să cureţe zăpada, gheaţa sau poleiul formate în faţa imobilelor, a magazinelor şi instituţiilor, pe trotuare, în caz contrar riscând sancţiuni de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 1.500 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice.
O mulţime de timişoreni au depus sesizări la dispeceratul local pentru situaţii de urgenţă de la Poliţia Comunitară, la numărul 0256/968, în aceste zile. Oamenii au făcut în special reclamaţii legate de zăpada depusă pe carosabil şi circulaţia îngreunată în mai multe zone ale oraşului. Sesizările au fost transmise, mai departe, firmelor de deszăpezire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!