Deocamdată este vorba despre tineri absolvenţi de liceu, persoane care se specializează în diferite discipline în domeniul plasturgiei. Vor urma şi ingineri care vor putea astfel să devină angajaţi ai companiilor care activează pe piaţa muncii din zona de vest a României. Aici vorbim mai ales de companii din domeniul automotive, care produc piese din plastic pentru industria auto.
Ideea noului centru de specialitate a apărut în cadrul discuţiilor purtate de Clubul de Afaceri Francez. În cadrul dezbaterilor purtate aici, companiile din club au anunţat că se confruntă cu lipsa de personal care să deţină competenţele tehnice necesare în domeniul plasturgiei. Din acest motiv, experienţa Institutului Francez de Plasturgie a stat la baza pornirii centrului timişorean
„Studenţii nu ştiu ce să aleagă, ce meserie să urmeze, o fac în necunoştinţă” a spus Monica Tion, preşedintel Profimatt, organizaţie care funcţionează în cadrul UPT, care se ocupă cu orientarea profesională a tinerilor.
Mulţi dintre politehnişti aleg secţii care au ”nume”, fără a ştii de plasturgie, un sector care oferă extrem de multe locuri de muncă, acestea fiind chiar bine plătite.
Plasturgia a fost aleasă pentru că e un domeniu larg răspândit, mai ales în zona de vest. Există potenţial uriaş de dezvoltare, dar frânat de lipsa competenţelor. Din păcate firmele sunt reticente, iar personalul pleacă spre proiecte individuale.
Inocențiu Maniu, decan al Facultăţii de Mecanică a declarat, cu ocazia deschiderii oficiale a noului centru: „Domeniul plasturgiei este utilizat mai ales în industria automotive. Se încearcă înlocuirea metalului cu materiale plastice, și pentru asta e nevoie de un astfel de centru. Există o orientare spre dezvoltarea produselor din materiale plastice. Am efectuat o vizită, împreună cu rectorul Şerban (n.r, Viorel Şerban, rectorul UPT), în Germania, și am văzut că elemente, mai ales din caroseria mașinilor, sunt înlocuite cu materiale plastice, șezutul din metal de la scaune se dorește a fi înlocuit cu material compozit”.
De asemenea, Viorel Şerban spune că noul centru nu este nimic altceva decât o reacţie a instituţiei pe care o conduce la situaţia de pe piaţa muncii, o adaptare la ceea ce se cere pe piaţă.
„Acest centru este o dovadă pentru studenţii noştri că noi suntem în continuă căutare, de orientare la ceea ce se cere pe piaţă. Toate acestea pentru a oferi studenţilor o şansă cât mai bună la un loc de muncă bun, bine plătit, pe care să îl obţină la absolvire”, spune rectorul UPT.
Deocamdată, în cadrul noului centru au fost deja susţinute cursuri pentru reglori injecţie, tehnicieni injecţie mase plastice, de mentenanţă, dar vor urma şi programe de master în plasturgie.
Noul centru va deţine cinci maşini de injecţie, deocamdată doar două sunt deja disponibile pentru cei care studiază în noul centru, restul utilajelor urmând să fie pregătite până la finalul anului.
Valoarea totală a investiţiei în CCP este de 550.000 de euro.
Centrul de Competențe în Plasturgie are două unități, una fiind specializată în proiectele de training, în cadrul căreia vor fi pregătiți specialiști în domeniul plasturgiei, și o alta de cercetare – dezvoltare, care a fost creată pentru a ajuta companiile să-și dezvolte produse noi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!