„Împreună cu reprezentanţi de la alte 12 patronate din domeniul construcţiilor ne-am pus de acord şi am elaborat o lege care va face puţină ordine în domeniul constructorilor. Legislaţia va introduce o certificare a activităţii firmelor în acest domeniu. Fiecare solicitant va dobândi un document care îi va recunoaşte îndeplinirea unor criterii în activitatea pe care o prestează. Fie că este vorba de constructori, de amenajări interioare, de materiale de construcţii sau de inginerie. Cred că e timpul să avem şi noi un cadru legal clar, aşa cum este, spre exemplu, în branşa arhitecţilor. Trebuie spus de la bun început că prin această certificare noi nu vrem să excludem pe nimeni din branşă. Este dreptul fiecăruia să lucreze cu ce firmă doreşte. Dar, cred că prin această certificare se va putea face puţină ordine în domeniu. O autoritate publică va putea avea certitudinea că dacă va lucra un proiect de investiţii cu o anumită firmă de specialitate va avea garanţia că aceasta îşi va putea duce la bun sfârşit contractul”, ne-a declarat Liviu Simion.
Asemenea certificări erau deja efectuate de principalele organizaţii patronale din construcţii. Prin noul act legislativ se doreşte o unificare a acestor certificări, documentele fiind recunoscute de toată lumea. Legea a fost deja analizată, trebuia să devină realitate, dar planurile constructorilor români au fost date peste cap de… schimbarea guvernului. „Atât noi, cât şi cei de la ARACO (n.r. o altă organizaţie patronală cu membri cu greutate în domeniul construcţiilor) emiteam asemenea certificări. Acum dorim să avem un document recunoscut de toată lumea. Noi, toate patronatele, am discutat cadrul legal, legea a fost trecută prin comisii şi a ajuns pe masa guvernului. Din păcate, schimbările intervenite au amânat adoptarea Legii Construcţiilor”.
Certificarea urmează să fie făcută de un organism independent nu de către stat. Va fi o comisie care va lucra atât la nivel central, cât şi la nivel regional, şi va fi compusă din reprezentanţii patronatelor, cei ai ministerului şi ai Inspectoratului de Stat în construcţii. Cel puţin deocamdată nu se doreşte introducerea unei clauze referitoare la obligativitatea deţinerii unei certificări pentru participarea la licitaţii. Dar, se speră că prin înăsprirea legislaţiei să se elimine măcar o parte dintre firmele de proastă calitate şi a celor care se „ocupă” doar de lansarea de contestaţii la licitaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!