Angajatorii români au planuri de angajare optimiste pentru al doilea trimestru al anului 2015, arată Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Astfel, 26% dintre aceștia intenționează să își sporească numărul de angajați în următoarele trei luni, 67% nu prevăd schimbări, și doar 6% au în vedere o scădere de personal, rezultând o previziune netă de angajare de +11%, cea mai puternică din trimestrul IV al anului 2012 și până în prezent.
„Per ansamblu, aceasta este prognoza cea mai favorabilă din ultimele 9 trimestre. Nu numai că angajatorii se arată mai fermi în intențiile de a-și crește numărul de angajați, ci și mai puțin dispuși să facă scăderi de personal decât au fost în trimestrul I. Este încurajator că apar mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în regiunea lor, sau în sectorul de activitate pe care aceștia îl vizează, ceea ce poate fi indicatorul unei reveniri economice mai sustenabile. Totuși, acest optimism mai uniform răspândit este de dată prea recentă pentru a putea fi asimilat unei tendințe, chiar și într-un context european de un optimism prudent”, a declarat Valentin Petrof, director al companiei de plasare a forţei de muncă.
Acesta mai spune că a scăzut numărul firmelor care adoptă o atitudine prudentă.
„În cea mai mare parte a regiunilor și sectoarelor de activitate angajatorii se arată nu doar mai optimiști, ci și mai dinamici, scăzând numărul de companii care adoptă o atitudine prudentă, de expectativă.”, a mai adăugat Valentin Petrof.
Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țări, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare îmbunătățire, de 18 puncte procentuale, este raportată de angajatorii din regiunea sud-vest.
Angajatorii din regiunea de vest prognozează un climat favorabil angajărilor în trimestrul următor, exprimând o previziune netă de angajare de +17%. Planurile de angajare s-au îmbunătățit cu 5 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru al acestui an, când valoarea acestui indicator era +12%, dar în declin cu 6 puncte procentuale față de trimestrul II al anului trecut, când indicatorul era +23%.
Aproximativ unul din trei anagajatori din regiune (31%) intenţionează să realizeze angajări în intervalul aprilie – iunie, peste media naţională de 26%, şi doar 5% prevăd scăderi de personal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!