Prevenţia este unul dintre principalele scopuri ale unor asemenea acţiuni, a subliniat Florica Chiriţă, preşedinte executiv al CCIA Timiş.
„Mulțumesc partenerilor noştri, doar împreună am putut organiza acest eveniment în sprijinul agenţilor economici. Sunt parteneri tradiţionali, noi facem seminarii de promovare și instruire, şi în acest scop avem parteneriate cu instituţiile de specialitate. Dacă nu facem prevenție, atunci ce se întâmplă? Prevenția este necesară pentru a scăpa de sancțiuni și amenzi. Cei prezenți, din partea autorităţilor, le aduc aminte agenților economici ce trebuie să facă să fie în conformitate cu legea. Sunt sigură că firmele își revizuiesc actele pentru a fi în regulă după astfel de evenimente. Este al cincilea seminar din acest an, peste 500 de firme au luat parte deja la celelalte patru. Cel mai important punct al acestor seminarii sunt întrebările. Acolo unde au neînțelegeri firmele să pună întrebări, îi încurajăm să o facă. Asemenea întrebări pot să pară să deranjeze, dar mai mult deranjează doar atunci când luăm amenzi”, a declarat Florica Chiriţă.
Reprezentantul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară spune că este important să afle opiniile reprezentanţilor firmelor. Referindu-se la specificul pieţei locale din Timiş, Adrian Popa s-a referit la migraţia intensă a forţei de muncă.
„Nu există în domeniul nostru prea multe noutăţi, legislația a rămas cam aceeași în ultimii ani, dar discutăm din nou despre condițiile de autorizare și de înregistrare a agenților economici. Bineînţeles, sunt binevenite discuțiile interactive, ne dorim să avem un feedback din partea operatorilor economici. Sunt multe probleme, unele s-ar putea să fie date de dinamica populaţiei. O parte a populaţiei a plecat din ţară. În Timişoara există un asemenea flux, fie se stabilesc, fie pleacă mai departe, un flux al forţei de muncă ce poate da probleme specifice. Viaţa economică e extrem de intensă. Existenţa unor persoane cu calificare mai slabă se vede. Unele firme își fac un colectiv care în timp scade, oamenii pleacă chiar şi la alte firme, și trebuie să specializeze din nou forţa de muncă”, spune Adrian Popa.
Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, spune că lipsa de personal pentru controale afectează activitatea instituţiei.
„Trebuie să spunem clar că DSP veghează asupra sănătății populaţiei, indiferent de locul unde mergem și facem controale. Numărul nostru este foarte mic, ar trebui să fim 27 de angajaţi, dar suntem 15. Există două compartimente, unul pentru sănătate publică, respectiv compartimentul pentru unități sanitare. Nu avem focare nozocomiale în Timiş, care să ne alarmeze, cazuri apar, spitalul nu e un mediu perfect steril. În sănătate publică, în domeniul alimentației, ANSVSA are mai multe atribuții. Nu avem în domeniul sănătății probleme mari, nu avem accidente mari, enterocolite de exemplu. Facem și noi consiliere, oferim asistență pentru firmele care trebuie înființate. Avem oameni pricepuți care își fac treaba”, spune Mihai Pupăzan, director executiv adjunct în cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiş.
Mihai Şuşanu, proaspăt venit la conducerea structurii regionale a Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor, a vorbit despre problema dublului standard, dar şi despre Legea Prevenţiei, una extrem de benefică.
„La Ministerul Economiei am încheiat un capitol, cel referitor la dublul standard, discutăm despre produsele alimentare, care ne puneau pe noi sau alți consumatori în probleme. Este o chestiune importantă. Când am încheiat demersurile, putem discuta de această finalitate. Aduce o normalitate pentru români, orice produs care are același nume sau ambalaj cu cele din alte ţări, trebuie să precizeze clar dacă în România are alte componente în reţetă. Discuţiile de la acest eveniment sunt legate şi de Legea Prevenirii, aceasta stabileşte un plan de măsuri ce trebuie puse în aplicare de agentul economic controlat, desigur dacă nu afectează sănătatea consumatorului, iar eventualele sancţiuni sunt impuse doar ulterior, dacă măsurile nu sunt luate”, spune Şuşanu.
El a mai remarcat şi faptul că la asemenea întâlniri vin, de obicei, chiar firmele care sunt în regulă cu legislaţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!