În fiecare lună, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș înregistrează un deficit de 13.000 de lucrători, în județ. Potrivit directorului acestei instituții, Pavel Kasai, o bună parte din aceștia doar se transferă de la o companie la alta, însă majoritatea aleg ori să nu mai lucreze, ori pleacă în străinătate.
„Ne pleacă lunar 130.00 de lucrători de pe piața muncii din județul Timiș. 5-6.000 se duc de la o firmă la alta, 800 pleacă în pensie și 7.000 rămân acasă sau pleacă în străinătate. Acest gol de 7.000 trebuie completat cu forță de muncă din Asia sau din altă parte”, a declarat, miercuri, directorul ITM Timiș.
În opinia lui, ar fi bine să îi aducem înapoi pe cei plecați la muncă în străinătate, mai ales că județul Timiș se confruntă cu o acută lipsă de forță de muncă, lucru confirmat de Simona Potîng, director executiv al AJOFM Timiș.
„Avem o rată a șomajului foarte scăzută, de 0,68 la sută, care produce un dezechilibru pe piața de muncă. Cel mai mare deficit îl avem pe muncitori necalificați, dar există cerere mare și în industria ospitalității”, a spus Potîng la conferința de presă organizată de CCIA Timiș.
O posibilă soluție pentru angajatori ar putea fi muncitorii din Vietnam și Sri Lanka. Astfel, la conferința organizată de CCIA Timiș s-a aflat și Mihai Tararache, director general al World Wide Work Company, una din firmele care se ocupă de recrutarea de personal pe piața asiatică.
„Țara noastră are o problemă serioasă și mare. România trăiește azi o criză a forței de muncă și trebuie să înțelegem că această creștere economică din ultimii ani nu e sustenabilă dacă nu găsim soluții la această criză. Noi propunem zona Asiei de Sud-Est, pentru că sunt popoare cu populație numeroasă. Sunt popoare tinere, au forță de muncă activă și astăzi, când vorbim, oferta noastră salarială cu cererea lor este undeva în echilibru. Noi propunem Vietnam ca și piață externă pentru zona muncitori pentru că are o populație de 100 de milioane de locuitori, din care 54 de milioane reprezintă populația activă. Și, din cauza trecutului comunist, au multe școli tehnologice, școli profesionale unde au fost pregătiți cetățenii. De asemenea, propunem Sri Lanka. Cunosc foarte bine limba engleză și se încadrează foarte bine din punct de vedere salarial în industria ospitalității”, a declarat Tararache.
Potrivit acestuia, România are un deficit de forță de muncă de 1,5-2 milioane de angajați, care ar putea fi rezolvat și prin aducerea de forță de muncă din Asia. Procedurile durează în jur de 2-3 luni și sunt destul de complicate, iar de aceea un intermediar îi poate scuti pe angajatori de multă bătaie de cap.
Însă acesta nu este singurul plan al celor de la CCIA Timiș. Aceștia se preocupă și de posibilitatea repatrierii românilor plecați la muncă în străinătate, iar în acest sens instituția intenționează să lanseze un program în acest an prin care să le transmită celor din diasporă că, în Timiș, condițiile de muncă s-au schimbat radical în ultimii ani.
„În premieră vreau să vă spun că acum începem un alt proiect. Încercăm prin ambasadele noastre în diverse țări să avem întâlniri cu firmele și persoanele din România care lucrează acolo. Încercăm să îi aducem acasă pe cei care au plecat. Acum suntem la faza de corespondență cu ambasadele, încă nu am pornit acest proiect, dar îl vom porni în acest an. Suntem convinși că nu va fi un eșec pentru că firmele au o altă abordare față de persoana care a venit acum trei ani să se angajeze. Firmele sunt acum dispuse să dea și 1500 sau 2000 de euro pentru persoane calificate, față de 500-600 acum trei ani”, a declarat directorul executiv al CCIAT, Florica Chiriță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!