În cel mai vestic judeţ al României cei care au decis să apeleze la această înlesnire – reeşalonarea datoriilor la buget – pot fi număraţi pe degetele de la o mână.
„Noul cadru legal reglementează acordarea de înlesniri la plată pe perioade limitate pentru contribuabilii care au probleme financiare. Este vorba de lipsa temporară de finanţare. Facilitatea se acordă în funcţie de capacitatea financiară a solicitantului. Acesta depune o cerere la Finanţe şi inspectorii analizează o serie de indicatori. Dacă se constată că persoana fizică sau juridică are capacitatea de a duce o reeşalonare se aplică procedura”, ne-a declarat directorul executiv al Direcţiei de Finanţe Timiş, Mircea Călin.
Trebuie spus că cel care are întârzieri la plată la sumele datorate la buget va avea de plătit în continuare şi dobânda şi penalităţile de întârziere, facilitatea fiind plata în timp a sumei datorate. În funcţie de perioada pentru care se acordă reeşalonarea se stabileşte şi valoarea garanţiei pe care contribuabilul trebuie să o aducă. Aceasta trebuie să acopere suma datorată plus dobânzile şi penalizările, şi un procent cuprins între 10 şi 40% peste valoare.
Trebuie spus că pentru sume mai mici de 500 de lei la persoane fizice şi 1.500 de lei la persoane juridice nu se acordă reeşalonări. Totodată, pentru sume până la 5.000 de lei la persoanele fizice, respectiv 20.000 de lei la persoanele juridice nu se solicită depunerea de garanţii pentru acoperirea sumei reeşalonate.
Deocamdată la Direcţia de Finanţe Timiş au fost depuse doar cinci solicitări pentru reeşalonare. De ce se întâmplă aceasta? Se pare că multe firme nu mai dispun de garanţia necesară pentru acoperirea sumei restante.
„Poate fi adusă ca şi garanţie un bun mobil sau imobil al unei terţe persoane. Cred că pentru firme aceasta este o gură de aer. Mai ales pentru cele care au probleme temporare de finanţare. Spre exemplu, dacă o firmă e în executare silită şi obţine acces la facilitatea de reeşalonare, executarea se suspendă şi contribuabilul poate să plătească suma datorată şi în plus să şi garanteze cu bunul aflat sub sechestru”, a mai menţionat Mircea Călin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!