Firmele sunt obligate prin lege să realizeze studii referitoare la riscurile de securitate, iar acestea au la dispoziţie un an în care vor trebui să rezolve această problemă. Specialiştii autorizaţi în realizarea de astfel de cercetări fac faţă destul de greu cererilor.
Timpul fizic pentru realizarea acestor evaluări şi numărul mic de evaluatori va face destul de dificilă încadrarea în termenul limită, a declarat Silviu Pletos, evaluator de securitate, în cadrul unei întâlniri organizată de Camera de Comerţ Timiş, la Centrul Regional de Afaceri.
„Potrivit legii, evaluarea de risc se face iniţial și se reînnoiește nu mai târziu de o dată la trei ani. Eu sunt copleșit de cereri, nu fac față cererilor. La nivel național, există 930 de evaluatori, iar în județul Timiș, 24, însă nu toți sunt activi, iar în județ există zeci de mii de firme și toate companiile vor avea nevoie de acest raport de evaluare. Ori timpul fizic pentru realizarea unei evaluări de risc este insuficient. Se face această evaluare de risc o dată la trei ani pentru că activitatea infracțională este într-o continuă dinamică și trendul la ora actuală este de creștere a nivelului de infracționalitate. Județul Timiș, conform coeficienților de criminalitate calculați de Poliția Română, este printre fruntași, din păcate”, a precizat Silviu Pletos.
Societățile comerciale sunt obligate prin lege să asigure paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. În plus, de la 1 ianuarie 2015 și până la data de 31 decembrie 2015, toate firmele din România sunt obligate să realizeze, apelând la serviciile unui evaluator în securitate, o analiză a riscurilor la care sunt supuse bunurile lor, dar şi angajații. Amenda acordată pentru lipsa unui asemenea studiu este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Poliţia insistă pentru aceste studii, cele care l-au efectuat deja şi au şi aplicat măsurile propuse sunt ocolite de hoţi.
„În urma analizelor infracționalității din anul anterior, județul Timiș este considerat cu nivel de risc ridicat. Raportul în sine nu protejează firma, aceasta va trebui să adopte măsurile propuse de evaluatorul de risc pentru a fi protejată. Rata infracționalității va scădea după ce fiecare firmă va realiza acest raport. Din experiența pe care o avem, societățile care adoptă măsuri de securitate conforme cu prevederile legii nu au probleme, le ocolesc și infractorii pentru că se informează și ei”, a declarat comisarul șef Mircea Drăgan, şef Birou Sisteme de Securitate în cadrul IPJ Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!