Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care înregistrează cel mai mare număr al firmelor aflate în insolvenţă rămân neschimbate, în condiţiile în care se observă o creştere a gradului de concentrare pentru primele trei-cinci sectoare. 86% dintre firmele intrate în insolvenţă în perioada analizată sunt microîntreprinderi, dar acestea reprezintă sub 10% din cifra de afaceri consolidată, 12% din numărul de salariaţi şi 0,5% din valoarea cumulata a datoriilor. Peste jumătate dintre insolvenţe au fost solicitate de către debitori.
Cele mai mari creşteri de insolvenţe nou deschise în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, s-au înregistrat în sectoarele: comerţ cu amănuntul 17,74%, tranzacţii imobiliare 14,04%, hoteluri şi restaurante 13,44% şi transporturi 11,76%. Cele mai mari scăderi se înregistrează în sectoare precum: fabricarea substanţelor şi produselor chimice 14,55%, fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi fabricarea lemnului sşi a produselor din lemn.
Cele mai afectate trei zone ale ţării din punct de vedere al numărului de insolente au fost: N-V cu 17%, S-E cu 13%, respectiv S cu 19%, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor din perioada analizata şi creşteri de două cifre faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Zona de vest se menţine pe penultimul loc din România, dar se poate vedea o creştere în acest an faţă de precedentul. Judeţele care au înregistrat creşteri semnificative ale insolvenţelor în 2012 faţă de perioada similară din 2011 sunt: Vaslui, 120% (233 fata de 106), Constanţa 80% (845 fata de 465), Bistriţa-Năsăud 62% (459 fata de 283).
Singurele zone în care numărul de insolvenţe înregistrate a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt: N-E, cu o scădere 19% şi Municipiul Bucureşti cu o scădere de aproximativ 8%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!