Noul organism va funcţiona pe lângă CCIAT, am aflat de la Menuţa Iovescu, director general al instituţiei. „Oamenii de afaceri au acum la dispoziţie o metodă mai uşoară pentru a-şi rezolva problemele. Noi nu ne-am propus să facem un centru de profit din acest proiect, mai mult promovarea ne costă. Scopul Camerei este să sprijine mediul de afaceri, iar noul Centru îşi propune exact acest lucru”, ne-a declarat Menuţa Iovescu.
Profesia de mediator nu este una uşor de obţinut. Cei care trec prin examenele numeroase şi dificile devin mediatori doar după absolvire. „Este o breaslă bine reglementată. Seamănă cu Corpul Contabililor Autorizaţi, dar mai mult decât aceştia, tabelul care cuprinde numele mediatorilor autorizaţi trebuie publicat în Monitorul Oficial”, ne-a mai spus Menuţa Iovescu.
„Oamenii de afaceri au acum la dispoziţie trei modalităţi de a-şi rezolva disputele. În primul rând este instanţa judecătorească, apoi există instituţia Arbitrajului Comercial şi, mai nou, Centrul de Mediere a Litigiilor. Desigur, pentru rezolvarea disputei comerciale se poate apela la instanţe, oamenii stau în procese trei – patru ani, iar ulterior obţin o sentinţă. Care le poate fi favorabilă sau nu… Prin mediere se poate evita toată blocare a timpului pentru patroni. Avantajele sunt evidente”, ne-a declarat Zeno Şuştac, co-preşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România. În acest moment, în Timiş sunt 50 de mediatori autorizaţi, am mai aflat de la Şuştac.
Spre deosebire de Arbitrajul Comercial la mediere nu există în contractele comerciale o clauză care să impună apelarea la acest mod de rezolvare a disputelor legate de contract, deşi este recomandată. „Decizia luată în procedura de mediere devine executorie. Cele două părţi convin de comun acord la apelarea la mediere, iar aceasta se autentifică la notar. Desigur, pot exista şi persoane care să încerce să nu respecte decizia la care s-a ajuns, dar documentul este prezentat Judecătoriei, iar procedura de judecare este extrem de rapidă, e vorba de câteva zile. Dar oamenii evită să se ajungă la aceasta, mai ales că ambii parteneri în dispută au fost de acord cu medierea”, am mai aflat de la Constantin Coadă, preşedinte al Asociaţiei Mediatorilor Timiş.
Pentru a vă da seama de dimensiunea medierii, la Camera de Comerţ Budapesta din cei 70 de angajaţi 42 sunt mediatori autorizaţi. Iar numărul cazurilor rezolvate prin această procedură depăşeşte 2000 anual.
Cei interesaţi de noul Centru de Mediere, acesta funcţionează la sediul central al CCIA Timiş, în Piaţa Victoriei din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!