Reprezentanții CCIAT s-au întâlnit miercuri la sediul instituției cu ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, pentru a discuta asupra problemelor cu care se confruntă reprezentanții firmelor cu capital din această țară. Iar cel mai fierbinte subiect este cel al lipsei forței de muncă. Cele două părți încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru această problemă. Companiile italiene sunt prezente în număr destul de mare în zonă, iar rezolvarea situației este cerută de patronii din Peninsulă în discuțiile purtate cu reprezentantul țării lor în România.
„Cred că noi avem o prezență importantă în regiune și regiunea aceasta este importantă pentru noi. Iar o prezență bună înseamnă și avantaje, dar și responsabilități. Pentru că o asemenea prezență îndelungată înseamnă o îmbunătățire continuă a activității. Sunt prezente și organizația Confindustria, dar și Camera de Comerț. Una dintre problemele ridicate este lipsa de personal, șomajul este aproape inexistent, ceea ce afectează firmele noastre, care activează mai ales în domeniul producției. Desigur, nici ambasada, nici camera de comerț nu pot realiza soluții definitive în domeniu, dar există modalități de cooperare pentru a putea îmbunătăți disponibilitatea forței de muncă, educarea forței de muncă calificată și pentru a ajuta companiile să găsească soluții alternative de rezolvare a problemei. Am decis să realizăm împreună un plan de lucru, o serie de studii cu ajutorul consulatului și vom lucra la aceasta”, a declarat ambasadorul Marco Giungi.
Florica Chiriță, director general al CCIAT vorbește din nou despre atragerea de persoane din alte zone. De asemenea vorbește și despre pregătirea tinerilor, prin intermediul claselor din învățământul dual.
„Împreună cu domnul ambasador am identificat mai multe soluții pentru criza forței de muncă, printre care transferul persoanelor disponibilizate din alte zone ale țării și atragerea lor în județul nostru. Apoi învățământul dual, punerea în practică a claselor să fie specializați elevii deja pentru a intra în firmele italiene, așa cum practică și firme din Germania”, a declarat Florica Chiriță.
Reprezentanta Camerei vorbește și despre schimbările din domeniul producției, necesare pentru a acoperi lipsa de personal.
„Au venit cu o altă propunere, deja în Italia se practică o retehnologizare, de automatizare în special în cadrul firmelor din domeniul producției. Este o criză de forță de muncă gravă în județul nostru, județul Timiș este pe locul doi în ceea ce privește numărul salariaților. Avem 245.000 de persoane care erau salariate în județul Timiș, la sfârșitul anului 2017, locul 2 după București. Cu 12% mai mult decât în 2016. Există criza forței de muncă, dar totuși nu suntem într-o situație disperată, a crescut numărul salariaților. Există riscul să plece firme din județul Timiș din cauza lipsei forței de muncă, și pentru asta ne zbatem noi, Camera de Comerț, să găsim soluții. Firma Zoppas a deschis o fabrică și în Kikinda. De atunci nu a mai plecat nimeni, dar există două firme germane și una italiană care doresc să își desfășoare activitatea în altă parte”, a mai declarat Chiriță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!