Faţă de anul trecut, volumul contractelor care au fost trecute în regim de colaborare de durată a scăzut foarte mult. Dacă în primele luni ale anului trecut jumătate intre înţelegerile contractuale erau transformate din contracte temporare în contracte pe termen nelimitat, în acest an doar 35% dintre înţelegeri au primit acest regim, arată un studiu efectuat de compania Trenkwalder Sobis. „Aceasta nu înseamnă că sunt mai puţine locuri de muncă, ci că angajatorii din mediul privat sunt şi mai prudenţi decât cu un an în urmă, preferând să prelungească de fiecare dată contractele pe termen scurt decât să le transforme în angajamente pe termen nedefinit”, a declarat Bogdan Florea, directorul general al companiei.
Muncitorii necalificaţi sunt la mare căutare
Pe primul loc în cerinţele angajatorilor rămân muncitori necalificaţi sau cu calificări minime pentru poziţiile de operatori linie în domeniul producţiei, pe locul doi al preferinţelor situându-se tehnicienii şi inginerii. Situaţia se poate observa şi în statistica locurilor de muncă oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Timiş. Se caută muncitori necalificaţi în industria textilă, la întreţinerea şi reparaţia drumurilor, manipulanţi marfă, operatori pentru industria confecţiilor sau prelucrarea maselor plastice. Pe listă apar şi câteva joburi „exotice” de genul cercetător chimie sau sculptor, dar, nu lipsesc cele pentru ingineri cu pregătire, informaticieni sau jurişti. În ofertă sunt incluse tot mai multe posturi în turism, pentru ospătar, cameristă sau recepţioner.
În perioada viitoare se aşteaptă o creştere a realizării leasingului de personal, angajatorii urmăresc în acest fel să se protejeze de scăderea temporară a comenzilor. În plus, dacă vor fi introduse impozitarea contractelor de servicii la acelaşi nivel cu cele de muncă full-time această modalitate de lucru cu angajaţii va oferi o alternativă de avut în vedere de către firme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!