„Cea mai mare datorie este de 5 milioane de lei pe ultimii 5 ani. Datoriile se ridică la peste 30 de milioane de lei cumulate. Cele mai multe sunt firme mari. Din 12.000 de firme active, câte avem înregistrate, care deţin bunuri, până în 100 aduc 53% din veniturile bugetului local”, a explicat şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.
Pentru a aduna bani la bugetul local şi pentru sprijinirea contribuabililor persoane juridice care au fost afectaţi de criza financiară, Consiliul Local Timişoara a adoptat în luna iulie a acestui an o hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis, în vederea scutirii de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale neachitate în termen constând în impozit/ taxă pe clădire şi/ sau impozit/ taxă pe teren datorate bugetului local de către întreprinderile de pe raza administrativ-teritorială a municipiului. Totodată a fost adoptată şi o hotărâre care prevede scutirea asociaţiilor şi fundaţiilor de la plata majorărilor de întârziere aferente impozitului pe clădire şi teren. Şeful Direcţiei Fiscale crede că prea puţini patroni de societăţi restanţiere ştiu că pot beneficia de scutire, dovadă şi faptul că doar zece firme au venit să se intereseze de noua hotărâre de consiliu până acum.
Pentru a putea beneficia de scutire, pe lângă plata integrală a debitului restant până în 31 ianuarie 2012, contribuabilii persoane juridice trebuie să îndeplinească anumite condiţii prevăzute în HCL 274 din 2011, legate de obiectul de activitate, starea de insolvenţă, lichidare, dizolvare etc. Cererile trebuie depuse la registratura Direcţiei Fiscale, pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2B, însoţite de documente justificative.
Facilitatea acordată nu poate depăşi suma de 200.000 de euro. „Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat contribuabililor persoane juridice care desfăşoară activităţi economice, precum şi scutirea acordată contribuabililor persoane juridice non-profit, acordată pe o perioadă de 3 ani consecutivi, (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în curs) (…) nu poate depăşi echivalentul a 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru întreprinderile care activează în sectorul transporturilor”, mai precizează directorul executiv al Direcţiei Fiscale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!