Autorităţile româneşti nu au fost capabile, probabil din neştiinţă, să promoveze un fond de 21 de miliarde de euro, bani nerambursabili, pe care Uniunea Europeană îi acordă prin intermediul unui program la care accesarea se face direct de la Bruxelles. Este vorba de Fondul European pentru Investiții Strategice.
Deşi sunt mulţi bani care ar fi extrem de utili beneficiarilor, românii nu au fost capabil să-i acceseze. Cu ocazia evaluării intermediare a FEIS (Fondul European pentru Investiții Strategice), Comisarul responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, Jirki Kateinen, a reproșat Plenului unit al Parlamentului European faptul că autoritățile publice nu au fost suficient de active și nu au promovat oportunitățile FEIS, iar astfel unele state membre nu au beneficiat de acest program de investiții. Printre aceste state membre se numără și România.
FEIS stă la baza Planului de investiții pentru Europa. Acesta își propune să corecteze disfuncționalitățile actuale ale pieței prin eliminarea lacunelor și mobilizarea investițiilor private. El sprijină investiții strategice în domenii-cheie, cum ar fi infrastructura, educația, cercetarea şi inovarea, precum şi finanțarea de risc pentru întreprinderile mici.
Fondul, în valoare totală de 21 de miliarde de euro, este estimat să genereze un efect global de 1 la 15, generând astfel investiții noi totale de circa 315 miliarde euro.
Pentru a se oferi informaţii legate de acest proiect de investiţii al UE, europarlamentarul Maria Grapini a organizat sâmbătă un eveniment de prezentare în cadrul mediului de afaceri cu privire la beneficiile și modalitatea de accesare a FEIS. Conferinta „Fondul European pentru Investiții Strategice – FEIS și fondurile structurale, mijloace de dezvoltare regională și a IMM-urilor”, susţinut la Timişoara a atras atenţia a zeci de participanţi, specialişti în mediul de business şi ai autorităţilor.
Cu această ocazie, la Timişoara a fost prezent şi Peter Faross, secretar general al Asociaţiei Europene a Întreprinderilor Meşteşugăreşti şi Mici şi Mijlocii. El a vorbit despre banii disponibili prin FEIS, un fond care chiar pune accent pe IMM.
Fondul European pentru Investiții Strategice reprezintă o oportunitate unică pe care Uniunea Europeană nu își permite să o irosească. Planul înseamnă mobilizarea a 240 de miliarde de euro pentru investiții și 75 de miliarde de euro pentru companii cu până la 3.000 de angajați, în special IMM-uri.
Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) a fost creat pentru a susține proiecte viabile din punct de vedere economic, inclusiv proiecte cu un anumit profil de risc. Acesta se axează pe sectoare care sprijină creșterea economică durabilă și ocuparea forței de muncă în UE: infrastructuri strategice (digitală, de transporturi, energetică), proiecte durabile din punctul de vedere al protecției mediului (energie din surse regenerabile, utilizarea eficientă a resurselor), proiecte sociale și de dezvoltare urbană și rurală, educație și formare, cercetare, dezvoltare și inovare, investiții care stimulează ocuparea forței de muncă, în principal cele care sprijină întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile cu capitalizare medie.
Printre avantajele acestei iniţiative este faptul că nu este nevoie ca proiectul să aibă o componentă transfrontalieră. De asemenea, nu este nevoie să se apeleze la autorități naționale sau locale. FEIS oferă, de asemenea, instrumente de finanțare a riscurilor (fără granturi) prin intermediul Băncii Europene de Investiții, fără cote geografice sau sectoriale, dar pe baza cererii de piață pentru finanțarea investițiilor.
Trebuie spus că proiectele se depun direct la Bruxelles.
Citiți principiile noastre de moderare aici!