Statul român a oferit firmelor interesate de accesarea schemei de minimis posibilitatea să primească până la 100.000 de lei ajutor de la buget pentru dezvoltarea activităţii. O sumă considerabilă care poate duce la succesul sporit al business-ului pornit cu eforturi mari în urmă cu doar câţiva ani.
Ajutorul de minimis pentru IMM-uri, în cuantum de maximum 100.000 de euro, acoperă 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanţare, iar perioada de acordare este de doi ani fiscali.
„Cei care accesează ajutorul de minimis trebuie ca timp de trei ani să nu închidă firma, să nu vândă mijloacele fixe achiziţionate cu banii respectivi, plus să menţină locurile de muncă create. În caz contrar trebuie să restituie ajutorul primit”, ne-a declarat Adrian Păşcuţă, şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Timiş.
La nivel naţional, succesul acestei scheme de finanţare a fost major, chiar i-a luat pe neaşteptate pe cei de la Agenţia Naţională pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM, cea care se ocupă de schema de minims. Un număr total de 7.138 de solicitări pentru obţinerea ajutorului au fost depuse din toată ţara. Firmele care au obţinut sub 90 din 100 de puncte nici nu au mai fost nevoite să depună dosarele de finanţare pentru continuarea accesării programului. Restul firmelor sunt aşteptate până miercuri să ducă la sediile Oficiilor Teritoriale pentru IMM de care aparţin dosarele complete în vederea analizării şi a semnării acordurilor de finanţare.
„Un număr de 665 de solicitări au fost depuse pe toată regiunea, adică Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Cam jumătate dintre acestea au fost depuse în Timiş. La nivel naţional, domină Bucureştiul, urmat de Cluj şi Timiş”, ne-a declarat Adrian Păşcuţă.
Interesant este că nu toţi dintre cei care trec de prima selecţie şi îndeplinesc punctajul necesar depun actele pentru continuarea procedurii de finanţare. „Sunt unii patroni care se înscriu doar pentru a vedea dacă fac faţă la acest program, dacă îndeplinesc criteriile pentru program. Unii nici nu au încredere că pot intra în program şi să şi se califice pentru bani. Alţii nu pot oferi acte doveditoare pentru a prezenta, spre exemplu, închirierea unui teren sau a unei hale pe o perioadă mai lungă. Nu îşi pot completa dosarul şi atunci renunţă”, ne-a mai declarat Păşcuţă.
Deocamdată, în cele patru judeţe componente ale regiunii, dintre cele 665 de firme care au trecut de prima selecţie, doar 44 au adus deja dosarele necesare. „Noi îi aşteptăm până miercuri să rezolve. Atunci este termenul limită”, a încheiat Păşcuţă.
Depunerea solicitărilor pentru accesarea schemei de minimis a debutat pe 15 ianuarie şi s-a încheiat pe 26 ianuarie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!