Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început verificarea persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat. Cine s-ar încadra la această categorie? Criteriile stabilesc pentru acest tip de contribuabili persoanele care sunt asociate sau acționare a unor firme, care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.
Astfel, o categorie destul de largă de persoane ar urma să intre în verificări conform acestor criterii. Cel mai probabil, aceştia vor fi „filtraţi” de inspectorii fiscali în urma unui proces dificil, care va dura mai multe luni. Metodologia presupune mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, dacă sunt necesare informaţii din străinătate, 12 luni, au anunţat cei de la ANAF.
„Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc, cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile”, a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.
„Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”, denumirea oficială a acţiunii ANAF, va fi pus în aplicare ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcţia Verificări Fiscale asupra persoanelor fizice, în cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate şi alocările de fonduri. Se vor analiza creşterile patrimoniale – ale proprietăţilor, achiziţii, creanţe, cheltuieli efectuate, în urma cărora au fost deja identificate şi alte persoane fizice decât cele din acest grup, care prezintă risc fiscal ridicat – risc de nedeclarare a unor venituri semnificative şi sustragere de la plata impozitelor aferente.
ANAF a început deja programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori. Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.
În urma operaţiunilor desfăşurate de ANAF a identificat peste 130.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei. Dintre acestea, aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro. Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminaţi întrucât riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile soţilor.
În eşantionul de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intră proprietarii unor averi afişate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate.
Timişul, posibil furnizor de persoane cu risc fiscal
Cine va intra în atenţia inspectorilor de la fisc nu se ştie deocamdată. În mod sigur, un asemenea control la avere va fi surpriză pentru mulţi. Timişul este un judeţ cu situaţie economică bună, unde pătura considerată de mijloc este bine reprezentată. În general, lista milionarilor cunoscuţi nu este alcătuită din persoane care să se fi remarcat prin opulenţă excesivă, dar sunt şi unele persoane, necunoscute publicului, care trăiesc bine, dar nu ies în evidenţă.
Conform celui mai recent Top 300 Capital, în Timiş sunt zece persoane care se încadrau în criteriile stabilite de revistă. Valoarea totală estimată a averilor acestora este de 773 milioane de euro, ceea ce plasează Timişul pe locul şase la nivel naţional în topul milionarilor.
Cei mai bogaţi timişeni sunt consideraţi fraţii Cristescu, cu o avere estimată la 490 de milioane de euro. Pe listă mai apar Georgică Cornu, Ovidiu Şandor, Teodor Tuducan, Jabri Tabrizi sau Darius Jumanca. De asemenea, nu poate lipsi din top Ovidiu Tender, el fiind ”domiciliat” în top între bucureşteni. Vă reamintim că cel din urmă se află șa închisoare, în urma unei condamnări definitive în dosarul RAFO.
Nu se poate spune despre niciunul dintre cei mai de sus că ar fi dus o viaţă publică opulentă, prin super maşini de curse sau vile extravagante. Interesul inspectorilor se va îndrepta, cel mai probabil, spre altă categorie socială. Iar aici ar putea intra cântăreţii de muzică populară sau cei din domeniul muzical al manelelor, ori interlopi care nu pot justifica deţinerea de case sau maşini de lux.
Probabil că există şi o categorie a oamenilor de afaceri mai puţin cunoscuţi care, la fel, nu pot justifica averea deţinută, firmele lor fiind pe profit mic sau chiar cu pierderi, deși ei trăiesc bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!