În 2014, Stefan Hell a primit Premiul Nobel pentru Chimie, împreună cu Eric Betzig și William E. Moerner, „pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluție”.
Stefan Hell a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei în aplauzele consilierilor locali adunați în Sala de consiliu a orașului.
„Este o mare onoare pentru mine acest titlu, pentru că orașul Timișoara are un loc de cinste în viața mea. A fost foarte important, ca să devin fizician. Aici am realizat că fizica este ceea ce îmi place. Vă urez toate cele bune pentru a obține titlul de Capitală Culturală Europeană. Timișoara este un oraș foarte frumos, cu clădiri foarte frumoase, o să mă întorc aici. Țin minte clădirile și oamenii de aici, școala Lenau și internatul în care am stat. Am fost doar șapte luni aici, dar acea vreme a fost foarte importantă”, ne-a declarat fizicianul.
Stefan Hell este și membru de onoare al Academiei Române și spune că până acum nu prea a mai avut legături cu Timișoara sau cu România, dar va mai veni acasă.
„Am o simpatie pentru oamenii de aici care vor să devină ceva și îmi place foarte mult faptul că Banatul și toată regiunea se află pe o cale foarte bună să devină importantă în Europa. Îmi place că Timișoara s-a schimbat, că este un loc foarte bun și o să mă întorc. Nu mai este așa cum a fost când am fost eu aici. Acum e prima dată când am fost aici de când am plecat. În Germania toată lumea știe despre Timișoara”, a mai spus câștigătorul Premiului Nobel pentru Chimie.
Stefan Walter Hell s-a născut în 23 decembrie 1962, în Arad, într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara între anii 1977 şi 1978. Șapte luni a învățat la Timișoara.
„Mama mea, care era învățătoare, era convinsă că în Timișoara și la Liceul Nikolaus Lenau, predarea era mult mai avansată, la un nivel intelectual superior, pur și simplu mai bună. Singura problemă era că pentru elevi era o competiție mult mai bună. Liceele din Timișoara alegeau cei mai buni elevi din toată regiunea. Dacă reușeai la examenele de liceu în Timișoara te declarai câștigător. Când am mers prima oară la Lenau mi-a fost teribil de frică de examene. M-am înscris la Matematică-Fizică nu pentru c-aș fi fost un tocilar de fizică. Eram bun și la literatură. Venind din Sântana, eu eram un nimeni de la țară. Nu sunt multe școli sau orașe în lume care se pot lăuda că au influențat într-un fel sau altul un Premiu Nobel. Timișoara este binecunoscută pentru asta în Germania”, le-a explicat Hell consilierilor locali.
A emigrat cu familia în Republica Federală Germania, iar între anii 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime.
Din anul 1993 a ocupat un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost șef de echipă în Departamentul de fizică medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență. În același timp, în perioada 1993-1994, a activat timp de șase luni ca Visiting Scientist, în cadrul Departamentului Engineering Science de la Universitatea Oxford.
Doi ani mai târziu, în 1996, a obținut calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar (n.r. Habilitation). Anul următor s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. În 2002 a devenit directorul institutului. Un an mai târziu, în 2003, a obținut o poziție de conducător al Secției de microscopie optică de mare rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la Universitate.
Activitatea sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți. Este membru de onoare al Academiei Române din 2012. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. A primit nenumărate premii şi distincții, iar în 2014 a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie.
Articole pe aceeași temă:
Castigatorul Premiului Nobel pentru Chimie vine la Timisoara. Stefan Hell viziteaza si Liceul Lenau
Citiți principiile noastre de moderare aici!