Joi, consilierii județeni au aprobat lista finală a proiectelor culturale care primesc finanțare în 2022. Din 374 de solicitări, CJT alocă bani pentru 250 de proiecte.
Consilierul județean Petru Mihăieș (USR) a propus ca de anul viitor, cei care propun evenimente aflate la primele ediții să primească punctaj și finanțare mai mare ca în prezent.
Discuțiile din ședința online a Consiliului Județean Timiș de joi au vizat secțiunea „Manifestări culturale realizate de autoritățile locale din județul Timiș”
Cele șase evenimente culturale aflate la prima ediție au fost propuse de câteva primării din Timiș, printre care se află Cenei, Ghiroda sau Remetea Mare. În total, autoritățile locale au propus 93 de proiecte, însă doar 80 au primit o finanțare însumată la 900.000 de lei prin TimCultura.
În cele mai multe dintre cazuri, banii vor fi folosiți pentru organizarea Rugii sau zilelor localității respective, dar sunt alocate fonduri și pentru unele evenimente de tradiție. Este vorba despre Festivalul Lubeniței la Gottlob (14-15 august), ajuns la a XII-a ediție, Serbările Toamnei, ediția a XI-a a Festivalului Tradiții Belințene și Festivalul Papricașului, vinului și al țuicii, ediția a XII-a, care va avea loc în octombrie la Buziaș.
„La această sesiune destinată autorităților publice locale, suma solicitată a fost de 2.838.000 de lei, dar suma alocată a fost de trei ori mai puțin, doar 900.000 de lei. Chiar și așa, a fost mai mare decât alocările din anii precedenți; înainte era 250.000 de lei. (…) Iar acolo unde sunt evenimente la prima ediție, știu că sunt într-un fel dezavantajate și poate ar trebui ca pe viitor să ne uităm la regulament, să vedem dacă nu modificăm puțin acolo să încurajăm și evenimente noi, la prima ediție”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
La rezultatul inițial al selecției au fost depuse 15 contestații, însă comisia de evaluare le-a respins, păstrând finanțarea acordată inițial acestora.
„Am avut anul acesta mult mai multe proiecte decât anul trecut, datorită faptului că Primăria Timișoara a finanțat mai puține proiecte, dar și datorită faptului că mediul cultural se pregătește pentru anul 2023 când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii”, a mai spus Alin Nica.
Cea mai mare sumă, 400.000 de lei, o primește Fundația Flight pentru organizarea Flight Festival – festival internațional de muzică, arte și tehnologie, ediția a IV-a.
Cu 250.000 de lei, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Pădurea Bistra” va organiza Festivalul Codru, ediția a IV–a, între 25 -28 august în localitățile Moșnița Veche și Ghiroda.
Alți 200.000 de lei ajung la Fundația Universitatea de Vest din Timișoara pentru proiectul La UVT, Cultura e Capitală, ediția a II-a (iunie-noiembrie).
Opera Naţională Română din Timişoara beneficiază de 70.000 de lei pentru organizarea, în perioada 2-4 septembrie, a Festivalului de operă și operetă în Parcul Rozelor din Timişoara şi în 20 septembrie la Teatrul Municipal din Lugoj.
Primesc câte 100.000 de lei fiecare: Fundația Didactica pentru proiectul Cultura ospitalității – Academia Ohma, prima ediție, iunie – decembrie, ce va avea loc la Buziaș; Asociația Magic Suport pentru Festivalul Internațional de Magie, prima ediție, ce va avea loc la Timișoara în toamnă, precum și Asociația Festivaluri pentru Tineri pentru Vest Fest – Festival Urban, ediția a VII-a iunie – iulie, care se va desfășura la Aerodromul Cioca.
De 90.000 de lei beneficiază Fundația Politehnica Timișoara pentru a organiza Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est/La Est de Vest” (FILTM), ediția a XI-a, între 26 și 28 octombrie.
Fundația Universitatea de Vest din Timișoara are alocați 55.000 de lei pentru evenimentul Security Challenges in the Balkans, ediția a VI-a, în perioada iunie-iulie.
Asociația Art Time beneficiază de 50.000 de lei pentru Festivalul Zilele Muzicii Vieneze, ediția a X-a, ce va avea loc în perioada august-septembrie în Parcul Botanic, Parcul Regina Maria și Parcul Rozelor. De asemenea, asociația mai primește alți 40.000 de lei pentru a zecea ediție a concertelor ce vor avea loc în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, din septembrie până în decembrie.
Asociația Pro Art Fashion a obținut suma de 30.000 de lei pentru Timișoara Fashion Week, prima ediție, ce va avea loc în perioada iunie – octombrie la Timișoara, Ghiroda și Lugoj.
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș primește bani pentru două proiecte: 40.000 de lei pentru Timiș County Break – Experiențe Culturale, prima ediție (iunie-decembrie) și 30.000 de lei pentru Vara în metropolă, prima ediție (iunie-septembrie), proiectul urmând să se deruleze la Timișoara, Sânmihaiu Român, Otelec și Foeni.
Lista tuturor proiectelor care au obținut finanțare prin TimCultura poate fi consultată AICI.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XBataie de joc. Flight festival? Pe bune? Oare ce o fi in capu analfabetilor astia? Incredibil. Singurul care a meritat vreodata vreun ban a fost revolution. Restul sunt in primul rand afaceri, si in al doilea rand mizerii de nivel low. La flight vin trupe pop .. de ce ar da statul bani pentru asa ceva? Poate la o lansare de partid sau un balci electoral marca robu.
Pt ca fiul lu Garboni este marele organizator sef. Tot ce vine pe linie de partid pnl, tre platit. Pirtea la UVT, pnlist pana in maduva oaselor, culege cu asociatia aia in total cat aia de la codru. Dar avand in vedere ca si codrulala e pe acolo pe la ghiroda, primar tot pnl, nu ne mai mira nimic.