„Infecțiile nosocomiale sunt o categorie de patologie de când există spitalele și se întâlnesc în toate unitățile sanitare din lume, într-un procent variabil. Important este ca ele să fie identificate și să fie raportate. Acest tip de infecții nu reprezintă un pericol iminent. La nivelul Uniunii Europene se înregistrează trei milioane de cazuri anual, dintre care 50.000 se soldează cu decese”, a declarat Florin Bîrsășteanu, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara (SCJUT).
Potrivit acestuia, atenția de care s-a „bucurat” Județeanul în ultimele zile, pornită de la decesul unei persoane care a contractat în spital o bacterie ce cauzează boala diareică acută, este nefondată, deoarece nu a existat niciun viciu de procedură. De aceeași părere este și Dorel Săndesc, șeful Secției de Anestezie Terapie Intensivă a SCJUT. „Infecțiile nosocomiale sunt o problemă serioasă de sănătate publică, o problemă internațională. Din păcate, în țara noastră există în continuare această tară comunistă de a nu raporta cifrele negative. Noi când am raportat prima oară infecțiile prima reacție a fost un control care să ne pedepsească, nu de luare a unor măsuri pentru rezolvarea situației”, a precizat Dorel Săndesc.
„Am scos de sub preș situații obișnuite, dar care nu se raportau, iar de acolo au început controalele și restul. Noi am luat toate măsurile indicate în ghidurile oficiale și am crescut suma cheltuită pentru prevenția infecțiilor cu 50 la sută”, a completat dr. Bîrsășteanu. Potrivit acestuia, în ultimele opt luni la Județean s-au înregistrat 215 cazuri de infecții intraspitalicești, adică sub un procent din totalul pacienților, soldate cu două decese. „Nu este niciun focar de infecție, nicio catastrofă”, a menționat directorul medical al SCJUT.
Atenția asupra infecțiilor nosocomiale la Județean a fost atrasă în urma decesului unui bărbat, survenit la aproximativ două săptămâni după ce a contractat boala diareică acută cauzată de bacteria Clostridium Difficile. Aparținătorii acestuia acuză medicii de incompetență, iar cazul respectiv a atras atenția publicului după ce un protest, la care au participat circa zece persoane, a avut loc în fața spitalului, unde au fost aprinse lumânări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!