Întâlnirea de suflet cu fanii din Timișoara ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu doi ani, când maestrul Florin Piersic a împlinit 85 de ani, însă pandemia a dat peste cap planurile Doinei Popa, președinte-fondator al Fundației Culturale Artmedia.
Profitând de prezența lui Florin Piersic la Timișoara, care luni seara a jucat alături de Medeea Marinescu în spectacolul „Străini în noapte” pe scena Naționalului, Doina Popa a organizat întâlnirea la care au participat câteva zeci de persoane.
Marele actor și toți cei prezenți au urmărit filmul documentar „Un vulcan în slujba Thaliei”, cu și despre Florin Piersic, realizat de Victor Popa și Rafael Leucuța.
Florin Piersic le-a împărtășit celor prezenți că înainte cu trei zile de izbucnirea pandemiei a suferit o intervenție chirurgicală la genunchi, după care a urmat o perioadă de izolare care l-a scos din ritm și i-a afectat activitatea profesională.
„Nu se țineau spectacole, nu era momentul să fac nimic și mi-am pierdut exercițiul. Habar n-aveți ce am pierdut dacă vă arăt o secvență dintr-un film de-al meu pe care nu l-ați văzut și care se cheamă „Am fost cândva un călăreț domn”, film maghiar. (…) Am stat doi ani de zile fără să fiu în mulțime și acum simt că nu mai am exercițiul pe care îl aveam. Acum dacă mă sui pe un cal nu-i nicio problemă, calul o să se mire că mă sui pe el”, a spus Florin Piersic.
Maestrul și-a exprimat dezamăgirea cu privire la tânăra generație de actori.
„De acum și până când o să mai fiu nu pot să uit faptul că m-am devotat foarte tare acestei profesii. Eu n-am avut chestii să mă bășesc, să nu fac aia, să nu mănânc, să nu răcesc. Eu am fost tot timpul, de dimineața până seara, pe metereze. Adică eram în acțiune. Eram angajat într-o mie de povești și făceam și film și televiziune, la teatru nu mai spun că jucam marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă de două ori, duminică de trei ori. Luni nu că era zi liberă, singura zi în care era relaș. Vă dați seama ce simt eu când vorbesc cu băieți care fac Institutul de Teatru și Cinematografie. Și-l întreb: ai auzit de George Calboreanu? Cine-i ăsta? Ei, în clipa în care îmi spune mie un om care vrea să fie actor de teatru și să nu știe cine a fost George Calboreanu sau Grigore Vasiliu Birlic sau Ion Talianu sau Alexandru Giugaru, păi ăla nu poate să fie actor niciodată. Pentru ce să fie actor când el nu știe pe ce urme vine? Vă dau cuvântul meu de onoare, am întrebat băieți care vor să fie actori: spune-mi o poezie. Ce poezie? Poezie, oricare. Nu știu. Dacă nu știi nicio poezie, ce cauți aici?”, a afirmat, trist, marți seara la Timișoara, actorul Florin Piersic.
În programul dedicat marelui actor al României a fost inclus un mini-recital: Lucas Kohl la pian și Jacqueline Kohl voce. Ambii fac parte din formația Peregrinii.
Trimite articolul
XAsa. Si calul?
La reset se cam pierde memoria ram. La resetul cel mare(the great reset) probabil se si rescrie hardu, de ce nu? pentru ca totul incepe cu generatia actuala, “lupii tineri” care stie sa caute pe net, atata ca nu si intelege lupii astia ce citeste, si e cam grele cu gandirea critica, ia asaa, , orice vrajeala pe nemestecate. totu e sa o zica un “influencer” Cat despre batrani, niste depasiti, nu intelege ei ca nimic din ce au realizat ei nu are nicio valoare in zi de azi. Recunostinta? respect? ajutor? pentru ce? hai, eliberati locul🤪 Si cel mai sigur e sa cancel culture si sa rescriem istoria, io asa zic, am citit io intr-o carte.
ps: Mai florine ma, ma piersica ma, si noi te iubim ma! pe cal sau nu, tot domn esti, si mai ales om. sa fii sanatos, ceea ce ne dorim si noua.
pps: lupii tineri? “homo homini lupus”