Trimestrul al patrulea din 2018 a adus o creștere de preț de 1,6% a prețurilor apartamentelor și caselor, pe piața românească, arată ultimele date ale celor de la Analize Imobiliare și Imobiliare.ro. Pe parcursul întregului an, prețurile solicitate de către vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%. Pentru comparație în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1% și, respectiv, 12,4%. Totuși, în ultimul trimestru din 2018, nivelul prețurilor se situa cu 27,6% sub sub cel înregistrat în urmă cu zece ani, în trimestrul 4 din 2008.
„În urmă cu un an, constatam apariția unor factori «perturbatori» pe piața rezidențială, care aveau să-i frâneze expansiunea, și declarăm că 2018 avea să fie un an de stabilizare și de creștere moderată. Într-adevăr, anul 2018 a consolidat evoluția crescătoare a prețurilor proprietăților rezidențiale înregistrată din 2014 încoace (când am notat cele mai scăzute valori din ultimii zece ani), însă ritmul anual de creștere a încetinit la 5,3%. S-ar părea, așadar, că cei interesați de achiziția unei locuințe nu au mai fost dispuși să accepte scumpiri similare celor din anii anteriori”, spune Dorel Niță, reprezentantul Imobiliare.ro.
În ultima perioadă, Brașovul s-a situat, dintre marile orașe, în fruntea clasamentului scumpirilor – atât în T4 2018, cât și pe parcursul întregului an, cu un plus trimestrial de 1,6% și, respectiv, unul anual de 7,5%, până la o valoare de 1.080 de euro pe metru pătrat util. În Timișoara, prețurile s-au majorat cu 1,2% în ultimul trimestru și, respectiv, cu 7,1% în 2018, ajungând la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat.
O altă constatare a finalului de an arată că Volumul căutărilor de locuințe din marile centre regionale ale țării era, în ultimul trimestru din 2018, cu 11% mai mic decât în perioada similar a anului anterior. Pentru Timișoara aceasta a însemnat un minus de 22%. De asemenea, este vizibilă și o scădere a ofertei totale de locuințe, la Timișoara scăderea fiind de patru procente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!