Saltul de la plus la minus îi pune în gardă pe inspectorii şcolari timişeni.
În urma unui studiu realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Timiş, reiese o creştere a numărului de elevi care termină clasa a VIII-a la sfârşitul acestui an şcolar cu exact 701 elevi, iar previziunile pentru celălalt an sunt cu o mie de elevi în minus. „Asta înseamnă pentru noi că trebuie să rearanjăm normele didactice în aşa fel încât să nu angajăm personal în vară, iar în anul următor să intre în restrângere de activitate”, a precizat Marin Popescu, inspectorul şcolar general din Timiş. El susţine că la nivelul actual există resurse care acoperă surplusul de norme didactice, dar trebuie multă atenţie cu posturile scoase la titularizare vara viitoare.
În ceea ce priveşte opţiunile elevilor pentru liceu, reiese că 45% dintre ei doresc să se înscrie la profil teoretic, 39% optează pentru cel tehnologic, iar 16% aleg învăţământul vocaţional.
Din 6.662 de elevi de clasa a VIII-a din judeţ, 157 nu au participat la sondaj din diverse motive (caz de boală etc.), spune Simona Jugariu, directorul CJAP Timiş. Ea a afirmat că 60 de procente dintre elevi doresc să înveţe la profil real, în timp ce 40 de procente dintre viitorii absolvenţi de gimnaziu aleg profilul umanistic. Dintre cei care preferă învăţământul tehnologic, elevii aleg în proporţie de 46% disciplina servicii, iar 42% – tehnic. Iar la învăţământul vocaţional, elevii aleg domeniul artistic (40%) şi cel sportiv (34%).
Opţiuni vs. Realitate
„Mulţi dintre elevi doresc să urmeze cursuri la discipline ce privesc serviciile. Asta înseamnă specializări precum economia, turismul etc. Dar numărul claselor nu corespunde cu cerinţele elevilor”, spune Simona Jugariu. Ea spune că în turism şi alimentaţie publică, clasele nu reuşesc să susţină opţiunile elevilor. Inspectorul general Marin Popescu susţine că un aspect important în acest domeniu îl vizează piaţa muncii. „Important nu este câţi dintre elevi optează pentru o anumită disciplină, ci pe câţi dintre ei îi regăsim în piaţa muncii la absolvire”, spune acesta.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!