În perioada 14-20 martie, în școlile din Timiș erau 13 cadre didactice și 50 de elevi infectați cu Covid-19. În județ sunt și trei focare active în școli. Este vorba despre:
- Școala Gimnazială Nr.7 Timișoara – 3 cazuri confirmate;
- Colegiul Național „Carmen Sylva” Timișoara – 5 cazuri confirmate;
- Centrul Educativ Buziaș – 6 cazuri confirmate
Conform celor de la Inspectoratul Școlar Județean, instituția mai are în depozitul personal aproximativ 60.000 de teste de salivă, iar unele scoli își testează elevii cu cele pe care le mai au.
Recomandări de la DSP Timiș
Pentru că la școală activitățile față în față au loc pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, reprezentanții DSP Timiș vin cu recomandări pentru elevi. Aceștia ar trebui să fie precauți și să respecte măsuri generale precum dezinfectarea mâinilor și purtatul măștii, și asta pentru că pandemia nu a luat sfârșit.
„Pornind de la premisa că în școli există riscul de apariție a unui număr mai mare de îmbolnăviri ca urmare a contactului direct sau prelungit în decursul activităților în școală, prin urmare, funcționează principiul precauției și măsurile generale de împiedicare a răspândirii bolilor infecțioase”, au transmis pentru Tion reprezentanții DSP Timiș.
Măsuri generale:
- Purtarea măștii de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise (inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități).
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice rămâne esențială
- Evitarea spațiilor aglomerate, închise și deschise
- La apariția simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, să mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. NU luați medicamente fără recomandarea medicului. NU trimiteți copiii bolnavi la școală.
Conform Inspectoratului Școlar fizic, orele fizice se pot suspenda în următoarele situații:
- pentru un singur elev, până la terminarea semestrului II al anului școlar 2021-2022, la cererea părintelui, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant, în cazul în care elevul suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecțiuni cronice, afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă cum ar fi: transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare. În această situație activitatea didactică se va desfășura în sistem hibrid;
- la nivelul de grupe/clase din cadrul unității de învățământ sau la nivelul întregii unității de învățământ – la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, cu informarea inspectorului școlar general și informarea Ministerului Educației; În această situație poate interveni și Direcția de Sănătate Publică județeană, care conform normelor sanitare face recomandări.
- la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ – la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului;
- la nivel regional sau național, prin ordin al ministrului Educației, ca urmare a hotărârii comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CJSU/CNSU)
În cazul Colegiului Pedagogic, DSP a recomandat miercuri suspendarea activității cu prezență fizică și trecerea în online la o clasă de gimnaziu. Aici s-au înregistrat 7 cazuri de elevi pozitivi. Conducerea școlii a hotărât prin Consiliul de Administrație suspendarea activității cu prezență fizică.
Trimite articolul
XLa popa sapca e facultatea, la Buzias e scoala.