Pentru că, spun artiştii, muzica bună se învecheşte ca vinul nobil, devenind cu atât mai preţioasă, preocuparea pentru cercetarea şi restaurarea tehnicilor interpretative ale Renaşterii şi barocului (mergând până acolo încât muzicienii cântă pe instrumente vechi restaurate sau replici ale acestora, cu coarde din maţe de ied) a devenit un adevărat cult în Europa ultimelor trei decenii.
Recunoscut drept un adevărat performer al genului şi unul dintre liderii acestei mişcări muzicale în România, ansamblul timişorean La Follia a revenit recent de la Paris, unde a cântat alături de cele mai valoroase formaţii.
Luni, la Timişoara, Codrin Emandi (vioară barocă), Diana Emandi (vioară barocă), Ciprian Câmpean (violoncel baroc), împreună cu Paola Erdas (clavecin) din Italia şi Thomas Boysen (teorbă), au recreat în nuanţe subtile o atmosferă seducătoare, plină de galanterie şi arabescuri sonore, tonică şi pasională, deschizând audienţilor o breşă ispititoare către o lume trecută, dar nu pierdută.
Lăutele, teorba, flautul traversier, viorile, violoncelul şi chitara baroce, colascionele, clavecinul, sunt doar câtva dintre cheile către această lume, oferite de admirabili muzicieni sosiţi la Timişoara din Austria, Norvegia, Italia, Polonia, Belgia, Olanda, Franţa şi România.
Ediţia a VI-a a Festivalului de Muzică Veche continuă la Biserica Evanghelică Lutherană din vecinătatea Fântânii Punctelor Cardinale, cu concerte care se vor derula de la ora 20, în următoarea succesiune: în 14 iunie, Austrian Baroque Company – Michael Oman – flaut drept, Daniel Oman – chitară barocă, colascione, Thomas Boysen – lăută, teorbă; 15 iunie – recitalul intitulat „Fantezia şi spiritul galant în Baroc”, susţinut de Linde Brunmayr-Tutz din Austria (flaut traversier) şi Barbara Adamczyk din Polonia (clavecin); 16 iunie, Ansamblul Ausonia – Mira Glodeanu (Belgia), James Munro (Olanda), Frederick Haas (Franţa); 18 iunie – concertul Orchestrei Baroce a Festivalului, cu participarea tuturor profesorilor şi studenţilor prezenţi la cursurile de master programate între 13-18 iunie.
Foaierul Filarmonicii Banatul din Timişoara va găzdui conferinţele Festivalului de Muzică Veche. În 15 iunie, de la ora 18, va avea loc o conferinţă susţinută de muzicologul Elena Maria Şorban – „Invocatio Spiritui Sancti. Muzica gregoriană – tradiţie şi inspiraţie”. O foarte interesantă prezentare interactivă de instrumente de suflat din perioada barocă se anunţă a fi cea susţinută de austriacul Rudolf Tutz în 16 iunie, de la ora 14. Ion Minoi propune o conferinţă recital, „Peren şi iconic în cântarea bizantină”, în 17 iunie, de la ora 17.
Festivalul de Muzică Veche este organizat de Societatea Musica Antica din Timişoara, cu sprijinul Filarmonicii Banatul, al Consiliului Local şi al Primăriei Timişoara.
Foto © fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!