Recent, vă prezentam una dintre cele mai moderne școli din țară, singura din vestul țării cu un bazin didactic funcțional, care nu se află la Timișoara, ci într-una dintre comunele periurbane – Dumbrăvița. Atât școala nouă de pe strada Creației, cât și creșa de lângă au fost ridicate de la zero cu bani europeni.
Într-o localitate dinamică și în continuă expansiune, cum este Dumbrăvița, dezvoltarea nu poate fi susținută doar prin taxe și impozite locale, fondurile nerambursabile europene și guvernamentale fiind astfel esențiale pentru transformare.
Tot la capitolul bani europeni pentru educație, la Dumbrăvița se vrea construirea unei școli „verzi” în zona Cora, proiect care a obținut punctaj maxim pentru a primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta este una dintre cele trei școli care la nivel național a obținut 100 de puncte.
De asemenea, tot cu fonduri prin PNRR, de anul trecut, elevii din 25 de clase de la Școala Gimnazială Dumbrăvița beneficiază de echipamente IT și mobilier în valoare de peste 1 milion de lei. Aceștia au primit, printre altele, table smart, scannere pentru documente și laptopuri.
O (altă) premieră pentru Dumbrăvița a fost obținerea de fonduri europene pentru asfaltări, care vor debuta cu lucrări pe străzile Zorelelor, Berzei, Fervenția II, Oslo, Napoli, Puccini, Madrid, Viena, Cracovia, Helsinki, Mora Ferenc, Madach Imre și Moricz Zsigmond.
„De la revoluție încoace niciun primar nu a reușit să obțină fonduri europene pentru drumuri. Poate unii nici nu au fost interesați. Știm cu toții că banii europeni se fură mai greu. Am așteptat până în 2023 pentru redeschiderea unei linii de finanțare pentru asfaltări și, printr-o mobilizare a întregii echipe dedicate, am obținut punctajul necesar și am câștigat 1 milion de euro”, spunea primarul Horia Bugarin la jumătatea lunii aprilie.
La capitolul mobilitate mai intră și proiectul depus în parteneriat de primăriile din Dumbrăvița, Timișoara și Ghiroda, pentru cumpărarea a 25 de noi firobuze pentru liniile M11 și M14, pe lângă instalarea mai multor stații de încărcare pentru mașini electrice, dintre care două în Dumbrăvița. Valoarea proiectului, declarat câștigător prin PNRR, se ridică la 12,5 milioane de euro.
Prima finanțare externă semnată însă de primarul Dumbrăviței pentru infrastructură rutieră a fost în ianuarie 2023, pentru realizarea de piste de biciclete, prin PNRR. Proiectul, cu o valoare de 2,2 milioane lei, prevede realizarea a 5,3 km de piste pe străzile Praga, București, Dâmbovița, Creangă, Mureș, Franyo Zoltan, Vladimirescu, Bălcescu și Ghioceilor.
Cea mai mare finanțare din istoria localității a fost obținută pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canal. Valoarea totală a proiectului trece de 43 de milioane de lei, dintre care 37 sunt acoperiți cu bani europeni, prin PNRR. În timp ce documentația pentru obținerea finanțării a fost gata în doar două luni, perioada de evaluare a durat mai bine de un an.
Problemele de calitate a apei vor fi rezolvate prin înlocuirea țevilor vechi, iar presiunea apei va fi menținută prin noi foraje și rezervoare (– de data aceasta cu fonduri provenind prin Planul Național de Investiții).
Cu o viziune asupra viitorului care pare să fie din ce în ce mai conturată, Dumbrăvița a continuat să atragă fonduri europene pentru proiecte sustenabile necesare. Un exemplu ar fi deschiderea unui centru de colectare deșeuri prin aport voluntar, în această vară. Finanțarea – 4,5 milioane de lei – este asigurată din fonduri europene, prin PNRR.
Centrul de aport voluntar este amplasat lângă centura Timișoarei. Aici vor fi amplasate 16 containere de colectare: deșeuri voluminoase, textile, lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzare, deșeuri periculoase, cadavre de animale, hârtie, carton, plastic, metal, deșeuri din construcții și demolări.
Cu un total de 23,325 de milioane de euro atrași din multiple surse în ultimii ani, Dumbrăvița se află pe un drum ascendent, iar proiectele de infrastructură și dezvoltare urbană continuă să fie o prioritate.
Trimite articolul
XBugarin go home!
-
Pablo.. Primarul asta chiar a facut treaba buna. STFU.
-
Frustrari de Alinuta Sperlea? Mama cu doi copii cumva? Pe care v-a cum parat cu 2-3 evenimente, mos craciun si spuma party?
Asa au crescut preturile peste noapte si se inghesuie toti fara infrastructura necesara sa sustina cresterea. Ma bag si eu in seama doar.