Evenimentul de la Universitatea de Vest a fost organizat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri, marcată pe 26 iunie. În deschidere au fost susţinute două prezentări referitoare la modul de intervenţie în cazul consumatorilor de droguri, iar partea a doua a întâlnirii a fost dedicată celor patru invitaţi speciali. Primul care şi-a împărtăşit povestea a fost Cornel, un tânăr în vârstă de 29 de ani, închis de şapte ani la Penitenciarul Timişoara pentru trafic de droguri. „Am început să consum la sfârşitul clasei a XII-a, când mă învârteam în jurul unei trupe de hip-hop. Marijuana. Mai apoi am început să fumez doar ocazional, iar în facultate am început să consum cocaină şi extasy. Am devenit mult mai închis, secretos, iar relaţiile cu cei din jur au avut serios de suferit. Nu mai exista comunicare nici între mine şi părinţi, care erau ocupaţi şi mă supravegheau mai puţin. Pe atunci credeam că e un lucru bun, dar mai apoi am realizat că nu e chiar aşa”, a povestit Cornel.
De aceeaşi lipsă de comunicare a vorbit şi Norbert, aflat după gratii din aceleaşi motive. „Am început să consum prin ’96-’97, când lumea de la noi nu prea ştia de droguri. Timp de patru ani, până m-au prins, am tot consumat haşiş. Prietenii începuseră încet-încet să mă excludă, iar în anii aceia nu am făcut nimic constructiv. Ce-i drept, după ce m-au închis au ajuns un exemplu pentru cei din anturajul meu – mulţi dintre ei au renunţat la droguri şi s-au apucat de lucruri serioase, şi-au întemeiat familii”, a povestit Norbert.
Cel mai „fericit” dintre cei patru a fost Viorel, care are 23 de ani şi se află în grija Serviciiul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş. „La trafic am ajuns prin consum de marijuana şi pastile. Mi-a fost o frică îngrozitoare că mă vor închide, nu îmi puteam îmagina nimic mai groaznic decât să fiu privat de libertate”, a spus Viorel.
„Mi-am fumat creierii şi m-am trezit în Portugalia”
Cei mai deschis dintre cei patru tineri a fost Ciprian, în vârstă de 32 de ani, care nu a fost închis pentru trafic de stupefiante, însă este şi el fost consumator. „Fumam marijuana şi haşiş, prin ’96, îmi plăcea senzaţia. Adevărul e că am realizat ulterior că e o plăcere de moment, pe care o poţi găsi şi altfel. Am pierdut bani, prieteni şi aproape m-a costat relaţia cu prietena mea. Am plecat împreună în Olanda să ne găsim de lucru şi o lună de zile mi-am fumat creierii şi deodată m-am trezit în Portugalia, fără să ştiu cum am ajuns acolo. Prietena mi-a povestit şi m-a ajutat să renunţ. Mi-a fost frică să o pierd şi am ales-o pe ea în locul drogului”, a povestit Ciprian.
E greu să te laşi de marijuana? „Să renunţi la <<iarbă>> e relativ uşor, când treci la alte droguri însă e greu. Aveam un prieten de 17 ani care consuma heroină, pe care l-am luat cu mine în Olanda pentru a-l convinge să se lase. Când nu mai avea droguri era distrus, avea dureri fizice, nu mai avea mamă, nu mai avea tată până nu făcea iar rost. El nu a rezistat acolo, s-a întors în ţară şi a continuat să se drogheze”, a mai spus Ciprian.
În ceea ce priveşte planurile de după eliberare, fiecare îşi doreşte să-şi îndrepte viaţa. Norbert vrea să termine liceul şi să ajungă antrenor de fotbal, Cornel încearcă să se înscrie la o facultate, iar Ciprian plănuieşte să emigreze. „Dacă mentalitatea românilor nu se schimbă, nu prea avem şanse să reuşim ceva în ţară. Dincolo e altfel, de aceea mulţi dintre noi, cei închişi, plănuim să emigrăm”, spune Ciprian, care mai are de ispăşit un an de închisoare.
„Din păcate, ştampila de deţinut şi drogat o să o purtăm toată viaţa”, a conchis Cornel, cu regret.
După întâlnirea cu studenţii, voluntari din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş s-au plimbat prin oraş şi au împărţit materiale antidrog.
Sâmbătă, la Iulius Mall vor fi difuzate, între orele 12-20, două filmuleţe cu mesaj antidrog realizate de voluntari: unul conţine imagini dure cu efecte ale consumului, iar cel de-al doilea cuprinde un mesaj pozitiv, fiind oferite alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. De asemenea, voluntarii vor analiza aspecte legate de impactul mesajelor transmise, respectiv eficienţa campaniilor de prevenire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!