Consilierii locali au fost de acord cu prelungirea valabilității PUZ-ului pentru vechiul Abator, până în anul 2019, dar nu se știe exact când se vor face investiții acolo.
La Abator au fost realizate lucrări de punere în siguranţă, reparaţii şi curăţenie după ce proprietarii au încasat, în toamna anului 2013, o amendă de 8.000 de lei de la Primăria Timişoara, pentru că au lăsat să se degradeze acest ansamblu istoric de valoare.
În vara anului 2014, fostul viceprimar Traian Stoia anunța că proprietarii – Țiriac Holding și firma spaniolă Goldale Real Estate – și-ar dori să construiască pe Bd. Eroilor câteva terenuri de sport în zona din spatele turnului central, de tenis, handbal, fotbal etc., pentru a revitaliza terenul. Inițial, proprietarii doreau să amenajeze acolo un mall, un hotel, o sală de conferințe și locuințe. Stoia spunea că ideea a fost abandonată din cauza crizei economice și că el are încredere că va fi reluată.
Până una alta, consilierii locali și-au dat acceptul, în ședința care a avut loc la începutul acestei săptămâni, pentru prelungirea valabilității Planului Urbanistic Zonal.
Hotărârea adoptată face referire la „aprobarea prelungirii valabilității Planului Urbanistic Zonal Zona Abator, Bd. Eroilor de la Tisa nr. 24, Timişoara, aprobat prin H.C.L. nr. 617/19.12.2006, având ca beneficiar pe SC Goldale Real Estate SRL şi elaborat de proiectantul general SC Subcontrol SRL. şi proiectantul de specialitate SC Plancontrol SRL”.
„Se mențin condiţiile de construire aprobate prin HCL 617/19.12.2006, astfel: reconversia fostului Abator într-un complex comercial de tip mall în partea de est în regim de înălţime 2S+P+4E retrase succesiv (…) complex comercial cu suprafaţa construită de aproximativ 25.000 mp și edificarea unui complex de birouri, hotel şi locuinţe în partea de vest, pentru care se instituie interdicţie temporară de construire până la elaborarea unei documentaţii de urbanism şi în conformitate cu avizul Consiliului Judeţean Timiş nr. 117/12.12.2006 eliberat cu aceeaşi condiţie. Valabilitatea Planului Urbanistic Zonal se prelungeşte până la data de 18.12.2019 şi se va integra în Planul Urbanistic General al Municipiului Timişoara”, se arată în hotărârea adoptată de aleșii municipali.
Edilul-șef este de părere că această măsură nu îi scapă de amenzi pe proprietari, dacă nu se îngrijesc de fostul Abator.
„Proprietarii Abatorului nu au vrut să lase să expire PUZ-ul, ceea ce înseamnă că au de gând să-l valorifice. Așa interpretez eu. Nu pot să vă spun cât de angajați sunt în a face investiția, dar așa interpretez faptul că nu au lăsat PUZ-ul să expire, ci au cerut o prelungire, ca un semn că sunt interesați să valorifice acel domeniu. Este păcat ca într-o zonă atât de bună să avem o paragină. Nu scapă de amenzi, ei trebuie să facă ceva din moment ce au notificări că acolo este paragină. Ei trebuie să îndrepte paragina. Nu putem să-i obligăm să construiască, dar putem să-i obligăm să nu mai lase paragină. Nu ne va trișa nimeni cu PUZ sau certificat de urbanism, dacă nu ajunge să și intervină pe teren”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Abatorul Orăşenesc de pe bulevardul Eroilor de la Tisa din Timişoara a fost construit la începutul secolului XX şi şi-a încetat activitatea în 1989. Ulterior, monumentul istoric a fost lăsat în paragină…
Articole pe aceeași temă:
La fostul Abator din Timisoara ar putea fi deschisa o baza de agrement
Citiți principiile noastre de moderare aici!