Timp de două zile, rectorii universităţilor tehnice din România au discutat la Timişoara situaţia actuală a învățământului tehnic românesc. La evenimentul organizat de ARUT – Alianţa Română a Universităţilor Tehnice a luat parte şi reprezentantul organizaţiei similare din Austria, Harald Kainz, rector al Universităţii Tehnice din Graz, el împărtăşind din experienţa acestei ţări în domeniul universitar.
Subiectul numărului de locuri bugetate alocate universităţilor din sectorul real şi cel uman a fost punctul fierbinte al întâlnirii. Un lucru este cert: toţi rectorii prezenţi au considerat că decizia de a aloca mai multe locuri pentru ingineri şi IT-şti, în detrimentul altor discipline umane este corectă, cerută de piaţa actuală.
Unii chiar au cerut şi mai mult din partea Executivului, având chiar exprimări mai puţin ortodoxe asupra celeilalte „părţi” a domeniului universitar. Partea umană a spectrului universitar a fost considerată ca având prea mulţi care „vorbesc, judecă şi numără”, în opinia lui Mihnea Costoiu, fost ministru al Educaţiei, actualul rector al Universităţii Tehnice Bucureşti.
„Noi, în alianță nu suntem mulțumiți. Putea face ministerul și mai mult. România a finanțat prea mult pe cei care vorbesc, judecă si numără şi prea puţin pe cei care fac ceva, care lucrează. Nu mai suntem de mult economia cu forța de muncă ieftină. E doar un pas timid, această realocare. Asta e realitatea, trebuie să se trezească lumea”, a declarat Costoiu, la Timişoara.
Opinia sa, dar cu vorbe ceva mai blânde, a fost împărtăşită şi de actualul secretar de stat, timişoreanul Petru Andea, tot politehnist.
„Repartizarea locurilor s-a făcut pe baza dezvoltării programelor prioritare stabilite de România. Ni s-a părut firesc să îndreptăm locurile bugetate spre aceste sectoare, juriști și economiști avem destui”, a spus Andea.
Despre modelul austriac al finanţării, împărtăşit românilor de Harald Kainz, a vorbit Viorel Şerban, rectorul UPT. Mult mai echilibrat în declaraţii, gazda întâlnirii a spus că finanţarea ar trebui să urmeze nişte criterii clare.
„În Austria, finanţarea locurilor bugetate se face pe baza criteriilor clare de performanţă a universităţilor. Iar finanţările se acordă pe o perioadă de trei ani, deci îţi poţi stabili o strategie clară. Cred că şi aici ar trebui să se meargă spre aceste criterii de performanţă”, a declarat Şerban.
Kainz a spus că vizita la Timşoara a fost extrem de benefică, aceasta punând bazele unei colaborări de viitor.
„E o plăcere să fiu aici, am discutat despre colaborarea cu universitățile austriece. Ne gândim la schimb de oameni, la colaborări pe proiecte. Putem învață unii de la alții. Avem în vedere realizarea de schimburi de experiență, facem proiecte împreună, pregătim viitoare schimburi de profesori şi studenţi”, a declarat Harald Kainz, la finalul întâlnirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!